Sport10 mei '16 17:38

Giro-opener smaakt naar meer(daagse koers)

Auteur: Thijs Baas

De komt van de Giro d'Italia naar Gelderland smaakt naar meer. Een aantal organisatoren van grote sportevenementen wil nu een topwielerkoers organiseren in Nijmegen. Als het aan deze groep organisatoren ligt, heeft Nederland volgend jaar al de tweede voorjaarsklassieker erbij, naast de Amstel Gold Race.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een klassieker word je echter niet zomaar, zegt Thijs Zonneveld, oud-renner en nu wielerjournalist. Waar de Amstel Gold Race zich inmiddels mag rekenen tot de Champions League van de wielerklassiekers, zal een nieuwe wielerwedstrijd zich eerst moeten bewijzen. Innovatie is daarom voor een nieuwe koers een belangrijke tool om je te onderscheiden van de bestaande koersen, zegt Zonneveld. 

Van een echte voorjaarsklassieker is sowieso geen sprake, meent Zonneveld. Eerder is er ruimte voor een twee- of driedaagse etappekoers, op een parcours dat in grote lijnen overeenkomt met het traject van de eerste twee Giro-etappes van afgelopen weekend. "Het interessante is dat je het op een hele nieuwe manier kunt doen. Je zit nergens aan vast, dus je kunt op een hele innovatieve manier een wedstrijd organiseren. Ik zou het graag meer als Formule 1 zien, met live-beelden in de uitzending en weergave van de hartslag, het vermogen en de snelheden van de renners."

Gerelateerde artikelen