Tennisbond KNLTB niet verrast door matchfixing
De Nederlandse tennisbond KNLTB zegt niet verrast te zijn dat er tennissers benaderd zijn voor matchfixing. De bond gaf zelf drie verdachte partijen door aan de Tennis Intregity Unit (TIU).
Van de zestien Nederlandse tennissers in de mondiale top 1000, zijn er zeker zes benaderd door matchfixers. Dat schrijft het AD op basis van eigen onderzoek. De krant sprak met veertien van de zestien Nederlandse spelers in de mondiale top 1000. Ook zeiden elf van de toptennissers zeker te weten dat sprake is van omkoping.
Dat de helft van de toptennissers benaderd zou zijn door matchfixers is opvallend, schrijft de krant. In een onderzoek uit 2013 in opdracht van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaf 4 procent van de sporters toe geld aangeboden te hebben gekregen om een wedstrijd met opzet te verliezen.
KNLTB is niet verbaasd
Rolf Thung, voorzitter van tennisbond KNLTB, zegt niet verbaasd te zijn: "Matchfixing komt voor. Er zijn mensen voor het leven geschorst." Dat er zoveel mensen benaderd zijn, wist de bond niet. "We krijgen niet altijd te horen wie wat meldt." Ook zegt de bond niet te weten of het aantal meldingen ook overeenkomt met het aantal meldingen dat naar buiten is gebracht.
KNLTB gaf verdachte partijen door
De bond gaf zelf ook verdachte partijen door aan de Tennis Integrity Unit (TIU), die matchfixing onderzoekt. Het zou gaan om partijen van Thiemo de Bakker, Antal van der Duim en Boy Westerhof. Zij ontkennen elke betrokkenheid.
Volgens Thung laten gokpatronen al voordat partijen begonnen zijn patronen zien op welke speler meer wordt gewed dan normaal: "Misschien ook wel met een verrassende verliezer. Als er zwaar ingezet wordt op de mindere van de twee, is dat verdacht."
Kleinere wedstrijden
Het AD schrijft dat matchfixing vooral bij kleinere wedstrijden plaatsvindt. Thung beaamt dat: "Op het moment is het toernooi in Rome aan de gang. Als je daar wint, krijg je 25.000 euro, dan ga je niet verliezen voor 2500 euro." Voor grote partijen zou het om enorme bedragen moeten gaan, zegt Thung, met natuurlijk ook enorme reputatieschade en risico's voor de carrière van de topsporter.
'We kunnen altijd meer doen'
Volgens Thung heeft de Nederlandse tennisbond de afgelopen jaren "enorm opgeschaald": "We doen al veel meer aan integriteit dan vroeger. We hebben een fairplay reglement, een compliance officer. Dat is nieuw voor elke sportbond. We hebben een onderzoekscommissie en aanklagers. Ook bij de TIU loopt een audit over hoe het daar beter geregeld kan worden."