Sport18 mei '16 16:00Aangepast op 19 mei '16 17:34

KNVB bevestigt: FC Twente degradeert

Auteur: BNR Webredactie

De licentiecommissie van de KNVB heeft bepaald dat FC Twente degradeert naar de Jupiler League. Dat is de straf voor het financiële wanbeleid in de afgelopen jaren.

ANP
ANP

De club houdt wel de licentie voor betaald voetbal. Het intrekken van de licentie zou volgens de commissie disproportioneel zwaar zijn geweest. Een boete vond de commissie weer te licht, zo valt te lezen op de site van de KNVB.

Wat de commissie nu doet, is de licentie intrekken en meteen weer een nieuwe verlenen. Hierdoor stroomt FC Twente weer in in de Jupiler League. Zo biedt de licentiecommissie de club naar eigen zeggen "een tweede kans".

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB: "Wij vreesden echt dat de licentiecommissie de stekker er definitief uit zou trekken. Gelukkig heeft de commissie een uitweg gevonden. FC Twente is een grote club, met een grote achterban en de KNVB vindt het mooi dat die club een tweede kans krijgt.''

Tegelijkertijd, erkent Van Oostveen, is het een hard gelag voor de fans en de medewerkers. "Helaas moeten de fans, de arbeidsorganisatie en de huidige bestuurders bloeden voor het wanbeleid van de afgelopen jaren.''

FC Twente komt om 18.00 uur met een reactie. Volgens regionale krant Tubantia is de club volledig overrompeld door het besluit en bekijkt het mogelijkheden om de straf aan te vechten.

Onder curatele
FC Twente eindigde dit seizoen als dertiende in de eredivisie en kreeg in april al drie punten aftrek. Vorig seizoen gebeurde dat ook al twee keer omdat de club zich niet hield aan de afspraken in het zelf opgestelde plan van aanpak om weer financieel gezond te worden. De club staat sinds november 2014 onder curatele van de KNVB.

FC Twente heeft nog een schuld van 32 miljoen euro. De gemeente Enschede wil garant staan voor dat bedrag, als de club een licentie voor het volgende seizoen krijgt.

Willem II blijft in eredivisie dankzij FC Twente
Willem II is door de gedwongen degradatie van FC Twente zeker van lijfsbehoud in de eredivisie, ongeacht de uitkomst van de finale van de play-offs tegen NAC Breda donderdag en zondag.

Dat duel is ook relevant voor De Graafschap, want als de Tilburgers winnen van NAC is ook De Graafschap als nummer zeventien zeker van lijfsbehoud. Als de Doetinchemmers hun finales tegen Go Ahead Eagles ook winnen, keert rechtstreekse degradant SC Cambuur terug in de eredivisie.

Voor NAC en Go Ahead Eagles verandert er niets. Zij moeten hun play-offs winnen om terug te keren naar de eredivisie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen