Sport19 mei '16 08:25Aangepast op 19 mei '16 19:00

'Beroep FC Twente is ongelofelijk lastige afweging'

Auteur: Thijs Baas

De kansen van FC Twente om succesvol in beroep te gaan tegen het intrekken van de licentie voor de Eredivisie hangen erg af van de juridische impact van die sanctie. Dat zegt Maarten Schepel, advocaat bij het kantoor Steins, Bisschop en Schepel tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

De licentiecommissie van de KNVB koos volgens Schepel voor een 'sjieke oplossing', zonder dat de juridische implicaties duidelijk waren. "Ze zeggen dat ze een boete te licht vinden maar ze vinden een onvoorwaardelijke intrekking van de licentie te zwaar. Maar iets in het midden staat niet in het licentiereglement." En daarmee bestaat het risico dat de beroepscommissie van de KNVB het beroep toekent, maar juist overgaat tot een sanctie die nog verder gaat: terugzetten van FC Twente naar de amateurs, zegt Schepel.

Lege handen
En dan zit je helemaal met lege handen, waarschuwt hij. Een vrij technische kwestie, die erg afhangt van de vraag of de licentiecommissie nou eigenlijk één of twee beslissingen heeft genomen. "Is het alleen een beslissing over de intrekking van de licentie, of zijn het twee beslissingen en is het de intrekking van de beslissing aan de ene kant en een verlening van een licentie voor de Jupiler League aan de andere kant?" In het laatste geval is het een 'relatief veilig spel', zegt Schepel, maar in het eerste geval kan de hele licentie worden ingetrokken.

De licentiecommissie van de KNVB bepaalde gisteren dat FC Twente degradeert naar de Jupiler League, als straf voor het financiële wanbeleid in de afgelopen jaren, zo valt te lezen op de site van de KNVB. Wat de commissie feitelijk doet, is de licentie intrekken en meteen weer een nieuwe verlenen. Hierdoor stroomt FC Twente meteen weer in, maar wel in de Jupiler League.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen