Sport19 mei '16 18:56

FC Twente in beroep tegen degradatie

Auteur: BNR Webredactie

FC Twente gaat in beroep tegen het voornemen van de licentiecommissie van de KNVB om de club te laten degraderen naar de Jupiler League.

ANP
ANP

De Enschedese club weigert zich neer te leggen bij de sanctie die de licentiecommissie gisteren oplegde. Die besloot woensdag de licentie van FC Twente voor de eredivisie in te trekken vanwege financieel wanbeleid in de afgelopen jaren, maar de club wel toe te laten tot de Jupiler League. De leiding van FC Twente zegt "verbijsterd'' te zijn en vecht het besluit aan.

"Met deze variant hebben wij op geen enkele wijze rekening kunnen houden, omdat het licentiereglement hier eenvoudigweg niet in voorziet'', laat interim-directeur Onno Jacobs weten.

Vooralsnog gaat het om een voorgenomen besluit van de licentiecommissie. De uitspraak wordt voorgelegd aan de Centrale Spelersraad (CSR), die een niet-bindend advies kan uitbrengen. Daarna komt de commissie met een definitief besluit. Zodra dat genomen is, kan FC Twente officieel beroep aantekenen, liet een woordvoerder van de KNVB weten. Hoe lang dat gaat duren, is onduidelijk.

'Definitieve doodsteek'
Degradatie naar de Jupiler League zou het einde van FC Twente betekenen, zo benadrukt het bestuur vandaag in een schriftelijke reactie op het voorgenomen besluit van de licentiecommissie. "Nu wordt onze club feitelijk alsnog de definitieve doodsteek toegebracht'', zegt bestuurder Jan Schutrups.

Volgens de clubleiding kan Twente de financiële gevolgen van degradatie naar de Jupiler League niet dragen. "Een belangrijk deel van de korte- en langetermijnafspraken voor de financiële toekomst van de club zijn gemaakt onder het voorbehoud dat de huidige licentie voor de eredivisie behouden blijft'', aldus Schutrups.

Reddingsplan
"De licentiecommissie geeft aan te hebben gezocht naar een proportionele sanctie, maar de gekozen variant leidt binnen afzienbare tijd eveneens tot het faillissement van de club en zou dus even goed 'disproportioneel' zijn'', aldus Schutrups. "Het 'nieuwe' FC Twente heeft steeds laten zien alle verantwoordelijkheid te willen nemen voor het rechtzetten van de misstappen uit het verleden, maar nu wordt naar ons rechtsgevoel een grens overschreden.''

FC Twente werkte de afgelopen maanden aan een reddingsplan. Cruciaal onderdeel daarvan is een deal met de gemeente Enschede, die heeft beloofd garant te staan voor 32 miljoen euro. Met dat geld kan de club de gemeentelijke lening die zij kreeg voor de bouw van het stadion direct aflossen en andere schulden herfinancieren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen