Sport17 jun '16 16:13Aangepast op 17 jun '16 19:06

Dopingschorsing Rusland gehandhaafd

Auteur: Karlijn Meinders

De schorsing van de Russische atletiekbond wegens een groot dopingschandaal blijft tot en met de Olympische Spelen in Rio gehandhaafd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het betekent dat atletiekgrootmacht Rusland niet mag meedoen aan de EK atletiek volgende maand in Amsterdam en niet aan de Olympische Spelen in Rio in augustus.

Het besluit van de internationale atletiekfederatie om de schorsing van de Russische atletiekbond te handhaven is unaniem genomen door de 27 leden van de council, het hoogste orgaan van de IAAF, zegt voorzitter Sebastian Coe.

Het grote dopingschandaal in Rusland werd eind vorig jaar blootgelegd. Toen bleek dat in de Russische atletiek jarenlang systematisch doping gebruikt is, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. De Duitse tv-zender ARD bracht het nieuws als eerst naar buiten.

Kans om te verbeteren
Een speciale werkgroep heeft in opdracht van de IAAF de afgelopen maanden nauwlettend gekeken naar de verbeteringen in het Russische antidopingbeleid. In een tussentijds rapport in maart liet de werkgroep weten dat Rusland niet echt opschoot met de hervormingen.

Rusland zelf zegt wel hard te hebben gewerkt aan een antidopingbeleid dat voldoet aan de eisen van het mondiale antidopingbureau WADA. Er zijn er tal van atleten, trainers en officials geschorst dan wel ontslagen, het aantal dopingcontroles is opgevoerd en er is een voorlichtingsprogramma opgezet. WADA bracht echter woensdag nog naar buiten dat in het afgelopen halfjaar 52 Russische atleten zijn betrapt op doping.

Andere sporten
De dopingschandalen beperken zich niet tot de atletiek alleen. Vorige maand werd bekend dat tientallen atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sochi doping toegediend kregen. Eerder dit jaar bekenden onder meer toptennister Maria Sharapova en schaatser Pavel Kulizhnikov het middel meldonium te hebben gebruikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen