Sport23 jun '16 14:09Aangepast op 24 jun '16 11:58

Toch nog Nederlandse inbreng op het EK: de grasmat

Auteur: Sam de Voogt

Scheidsrechter Björn Kuipers is niet langer alleen op het EK voetbal. Vanaf komende zondag doet er nog iets Nederlands mee: de grasmat in het stadion in Lille.

Het gras in Lille voordat het vervangen werd. Foto EPA
Het gras in Lille voordat het vervangen werd. Foto EPA

De grasmat in het Stade Pierre-Mauroy was de afgelopen wedstrijden (onder meer Italie, Frankrijk en Duitsland kwamen er in actie) zo slecht dat de UEFA in allerijl besloot het gras te vervangen. Daarvoor riep het de hulp in van een bedrijf uit het Limburgse Heythuysen: Hendriks Graszoden.

Directeur John Hendriks, donderdag in Lille om de mat neer te leggen, is rustig ondanks de spoedklus: 'Je kunt je niet drukker maken dan nodig is. Wij doen gewoon ons werk en zo goed mogelijk.' Zijn familiebedrijf heeft standaard zo'n 350 hectare gras op voorraad, dus een voetbalveld kon er nog wel vanaf. Morgenavond moet het nieuwe veld erin liggen, zondag is de eerstvolgende wedstrijd, Duitsland-Slowakije, in Lille.

Kwaliteit, vertrouwen en kennis
De grasmatten van Hendriks zijn vermaard in de Europese voetbalwereld. In verschillende Nederlandse en internationale stadions worden (Champions League)wedstrijden op het hoogste niveau erop gespeeld. Waarom hun gras dan zo goed is? Hendriks: 'We voldoen aan kwaliteitsnormen van moderne stadions en we zijn in staat het in korte tijd te doen. Het is een kwestie van kwaliteit, vertrouwen en kennis.'

Maar het gras van de Limburgers is er niet alleen voor de grootste voetbalkunstenaars ter wereld. Ook consumenten kunnen er een grasmat ophalen. Wat je dan krijgt? 'Champions League graszoden', schrijven de Limburgers op de eigen site.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen