Sport6 jul '16 10:46Aangepast op 6 jul '16 15:37

Oscar Pistorius zes jaar de cel in

Auteur: Judith Laanen

De gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius moet zes jaar de gevangenis in voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Foto ANP
Foto ANP

Volgens de rechter, die hem in hoger beroep alsnog schuldig bevond aan moord, heeft een lange celstraf gezien de omstandigheden geen zin. Op moord staat in Zuid-Afrika een minimumstraf van 15 jaar. De rechter benadrukte dat de rechtbank de onjuiste publieke opvatting - dat Pistorius Steenkamp met opzet doodde - recht moest zetten, om 'niet gerechtvaardigde publieke woede te voorkomen'.

Pistorius schoot Steenkamp op Valentijnsdag 2013 dood. Pistorius heeft zelf altijd volgehouden dat hij niet wist dat Steenkamp achter de deur zat. Hij dacht dat hij een inbreker had gehoord.

Correspondent Niels Posthumus zegt dat de rechter dat heeft meegenomen: 'De rechter heeft meegenomen dat Pistorius zich kwetsbaar voelde omdat hij gehandicapt is en niet bewust zijn vriendin heeft neergeschoten. Mensen denken in Zuid-Afrika nog altijd dat hij zijn vriendin na een ruzie vermoordde, maar de rechter achtte dat niet bewezen.'

Mede daarom valt de uitspraak in Zuid-Afrika niet goed, vertelt Posthumus. 'Mensen hadden aangenomen dat Pistorius voor vijftien jaar zou worden veroordeeld. In de publieke opinie heerst nog steeds het idee van Pistorius als moordenaar. Dat kan er bij veel Zuid-Afrikanen slecht in.'

In eerste instantie werd de Blade Runner, zoals Pistorius' bijnaam luidt, schuldig bevonden aan dood door schuld en tot vijf jaar veroordeeld.

In de zomer van 2011 schreef Pistorius sporthistorie toen hij als eerste gehandicapte atleet, met twee carbon-kunstbenen, meedeed met de 'gewone' atleten bij de wereldkampioenschappen atletiek in Zuid-Korea. Een jaar later nam hij deel aan de Olympische Spelen in Londen. Kort daarna was hij de publiekstrekker op de Paralympische Spelen, waar hij op de 400 meter zijn zesde gouden medaille veroverde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen