'WADA had veel eerder actie moeten ondernemen'
De internationale dopingcontroleur WADA had het sluimerende Russische dopingschandaal in de kiem kunnen smoren door veel eerder in actie te komen, zegt IOC-watcher Hans Vandeweghe tegen BNR.
In de Russische sport is op grote en georganiseerde schaal doping gebruikt, bleek onlangs uit onderzoek in opdracht van de internationale atletiekfederatie IAAF. Maar volgens de Vlaamse journalist Vandeweghe waren er al vóór de Winterspelen in het Russische Sotsji duidelijke signalen van dopinggebruik door Russische sporters. Nu is de kans groot dat er te weinig tijd is om de Russische sporters en teams te onderzoeken en uit te horen over eventueel dopinggebruik voordat de Spelen in Rio beginnen. Daarbij hebben veel bonden Russische bestuurders, die door deze verantwoordelijkheid een dubbele pet op hebben.
Uitgesloten
De internationale atletiekfederatie sloot naar aanleiding van het IAAF-WADA-dopingonderzoek 68 atleten uit van deelname aan de Olympische Spelen, die over 11 dagen in Rio de Janeiro beginnen. En dus moest het IOC beslissen of ook andere Russische sporters uitgesloten worden, maar het legde de beslissing in handen van de internationale sportbonden. Volgens directeur Herman Ram van het Nederlands dopinginstituut heeft het veel weg van een laffe keuze.
Toch is de Amsterdamse hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers niet verrast door de beslissing van het IOC. Volgens haar zijn de banden tussen de Duitse IOC-voorzitter Bach en de Russische president Poetin dusdanig goed, dat een collectieve uitsluiting van Rusland niet te verwachten viel. Bovendien denkt Olfers dat algehele uitsluiting voor de Spelen juridisch moeilijk houdbaar is: het zou tot veel individuele rechtszaken tegen het IOC kunnen leiden.