Sport25 jul '16 11:37Aangepast op 25 jul '16 12:04

‘Dit was het ernstigste uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis’

Auteur: Bastiaan Kleinjan

FC Twente krabbelt op na een roerige periode. Ooit was het de trots van het oosten, nu is de club het hoofdpijndossier van Zeist. De nieuwe commercieel en technisch directeur Jan van Halst moet de club in de komende drie jaar terugleiden naar de subtop.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

‘Wat hier de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, was misschien wel het ernstigste uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis’, zo blikt Van Halst terug op de roerige periode van de club uit Enschede. ‘De regels werden gewoon stelselmatig overtreden. Dan is het niet zo dat je daar na één strafje klaar mee bent. Uiteindelijk hebben we onze licentie kunnen behouden, maar gevolg is wel dat de club bijna driekwart jaar helemaal stil heeft gelegen.’

FC Twente wil binnen drie jaar terugkeren in de subtop, maar Van Halst is nu vooral bezig met het opruimen van de rommel. ‘We zijn nog pleisters aan het plakken. We hebben ballen, shirts en een paar spelers. Dat is de essentie om een voetbalclub te beginnen. We kunnen vanaf nul af aan weer een club opbouwen en we hebben drie jaar nodig om terug te komen in de subtop van Nederland’, verwacht Van Halst.

Garantstelling van de gemeente gaat er gewoon komen
FC Twente is druk in overleg met de gemeente Enschede over de beoogde garantstelling van 32 miljoen euro. In deze afspraak zou de gemeente het stadion en de inkomsten via de sponsorclub, tv-rechten en toekomstige transferopbrengsten willen gebruiken als onderpand. ‘Die garantstelling is echter nog geen feit’ legt Van Halst uit. ‘De gemeente heeft diverse voorwaarden gesteld in december. De situatie van Twente is nu totaal veranderd. Die voorwaarden moeten wat aangepast worden, daar gaan we over in conclaaf met de gemeente en dat gaat goed komen’, vervolgt hij.

Dat de grote geldschieters van de club ook bepaalde posities binnen de club willen bezetten, vindt Van Halst niet meer dan logisch. ‘Daar leeft een enorme teleurstelling over wat er de afgelopen jaren is gebeurd met hun club. Dat zij goed mee willen kijken naar wat er gebeurt met hun garantstelling is niet meer dan logisch. Dat ze het dan ook hebben over de bezetting van bepaalde posities, met name op financieel gebied, is ook logisch. De deuren zijn open voor mensen uit de 'garantgroep'. Dat was in het verleden onmogelijk’, aldus Van Halst. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen