Rio 201615 aug '16 15:17Aangepast op 15 aug '16 15:46

'Van Gelder ondermijnend voor team'

Auteur: BNR Webredactie

Turner Yuri van Gelder is in Rio de Janeiro met zijn gedrag ondermijnend geweest voor het Nederlandse olympisch team. Het besluit hem naar huis te sturen, is niet lichtvaardig of onzorgvuldig genomen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat zegt de rechtbank in Arnhem maandag in een nadere motivering van het vonnis van afgelopen vrijdag in kort geding, waarbij de eis van Van Gelder om terug te keren naar Rio voor de toestelfinale werd afgewezen.

'Van Gelder is tot twee keer toe gehoord, voordat het besluit is genomen hem naar huis te sturen', aldus de rechtbank. De rechtbank Gelderland oordeelt dat NOC*NSF in redelijkheid heeft kunnen beslissen dat hier sprake was van ernstige tekortkomingen. Dat geldt ook voor de beslissing om Van Gelder uit te sluiten van verdere deelname aan de Spelen.

Van Gelders advocaat Cor Hellingman liet vorige week tegenover BNR weten dat de turner geen enkele regel had overtreden. Heillingman wees op het feit dat in de topsportersovereenkomst - abusievelijk - sprake is van een periode 'van de voorbereiding tot de Olympische Spelen'. Een 'kolossale fout', zegt de advocaat. 'Van Gelder heeft misschien een algemene zorgplicht, maar dan komen we ongelofelijk in de buurt van een hele vage norm en ik weet niet wat hij dan daadwerkelijk verkeerd gedaan heeft.'

Vrijdag bleek dat Van Gelder door zijn eigen trainer, Bram van Bokhoven, naar huis is gestuurd. Van Bokhoven zou uitgebreid overleg hebben gehad met de turnbond KNGU, die vervolgens chef de mission Maurits Hendriks vroeg om disciplinaire maatregelen te nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen