Sport24 aug '16 22:33

Verliezend Ajax loopt miljoenen euro's mis

Auteur: BNR Webredactie

Door verlies tegen FK Rostov plaatsen de Amsterdammers zich niet voor de Champions League. Dat scheelt de Nederlandse recordkampioen miljoenen aan inkomsten.

Een deceptie voor Ajax in Rostov, waar het kansloos met 4-1 verloor. Foto ANP
Een deceptie voor Ajax in Rostov, waar het kansloos met 4-1 verloor. Foto ANP

Het 4-1 verlies van Ajax bij het Russische FK Rostov is er één met grote financiële gevolgen voor de Nederlandse club. Door de nederlaag in Rostov aan de Don loopt de Amsterdamse clubkas namelijk zomaar vijftien miljoen euro mis.

PSV spekkoper
Landskampioen PSV is door de uitschakeling van Ajax juist verzekerd van enkele miljoenen euro's extra. Naast de startpremie van twaalf miljoen euro krijgt de regerend landskampioen nu namelijk ook de volledige revenuen uit de zogenoemde market pool, een slordige acht miljoen euro.

Wanneer Ajax zich wél had geplaatst dan zouden de Amsterdammers 35 procent van dat bedrag hebben ontvangen. Naast de slordige twintig miljoen euro waar PSV nu al zeker van is, mag de club bovendien voor ieder punt in de groepsfase vijf ton bijschrijven.

Minder lucratieve Europa League
De ploeg van Ajax-coach Peter Bosz, die Davy Klaassen ruim vijf minuten voor tijd de Amsterdamse eer zag redden vanaf de strafschopstip, is nu veroordeeld tot de veel minder lucratieve Europa League. Bovendien lijkt een aantal sterkhouders de club te zullen verlaten.

Voormalig perschef en teammanager David Endt gaat morgenochtend rond kwart voor 8 in De Ochtendspits verder in op de financiële en sportieve gevolgen voor Ajax.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen