Sport8 sep '16 11:26

Formule 1-teams worden aandeelhouder van hun eigen sport

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De nieuwe eigenaar van de Formule 1, mediagigant Liberty Media, wil de teams direct betrekken bij de exploiteren van hun sport. Het is de bedoeling dat Formule 1-teams onder de nieuwe eigenaar de kans krijgen om te investeren in hun eigen sport.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Op dit moment is het zo geregeld dat de teams nauwelijks iets terug krijgen van de winst die de sport maakt. Ze delen namelijk alleen me in de opbrengsten van de televisierechten. Het Amerikaanse bedrijf wil voor de sport echter niet alleen nieuwe geldbronnen aan zich binden, maar wil de sport ook op een andere manier in de markt brengen. Daarbij streeft Liberty Media er naar om de teams als aandeelhouders mee te laten doen.

Ecclestone nog niet weg
Sommige teams zouden zich volgens de nieuwe eigenaar al hebben gemeld. Voorzitter Chase Carey wil Formule 1 vooral uitbouwen op digitale- en social media. De huidige directeur Bernie Ecclestone (85 jaar) blijft voorlopig in functie, omdat ‘een bedrijf als Liberty Media helemaal geen idee heeft wat ze eigenlijk kopen. Hoe ze dit gaan implementeren is heel lastig. Daar heb je Ecclestone echt voor nodig’, vertelt RTL GP-hoofdredacteur Mark Koense.

Met de aankoop van Liberty Media is acht miljard euro gemoeid. Ook is de beursgang van de Formule 1 dichterbij gekomen. ‘De beursgang was de grote droom van Bernie. De toekomst zal leren of dat interessant is voor de sport. De teams kijken vooral naar wat het hun kan opleveren. Ferrari en Fiat staan al de trappelen voor een beursgang, maar of die kleine teams daar ook in mee kunnen gaan, is een interessante ontwikkeling’, aldus Koense.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen