Sport26 okt '16 21:45Aangepast op 27 okt '16 09:05

Staking schaatstop van de baan

Auteur: BNR Webredactie

De dreigende staking in de top van de Nederlandse schaatswereld gaat niet plaatsvinden. Schaatsbond KNSB en de stakeholders hebben een akkoord bereikt over de verdeling van de bezuinigingen en het toekomstige beleid.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Daar waren wel langdurige onderhandelingen voor nodig. De stakeholders (atleten, merkenteams en gewesten) waren het lange tijd niet eens met plannen van de bond, maar hebben nu een overeenkomst getekend voor twee schaatsseizoenen. Hierdoor kan het seizoen op de langebaan alsnog volgens plan van start gaan.

Onrust afgekocht

'Er gaat weer meer geld in de prijzenpot voor de schaatsers', vertelt sportcolumnist Jaap Stalenburg. 'Er gaat ook geld naar de gewesten, naar de vrijwilligers. Je kunt eigenlijk zeggen dat er heel veel onrust is afgekocht. Maar de spanning tussen de directie van de schaatsbond en de bestuurders en aan de andere kant alle vrijwilligers via de gewesten, alle schaatsers, die blijft.'

Er zijn afspraken gemaakt over de premievergoeding van atleten, licentiebijdragen van de teams en een bijdrage voor de gewesten. Erkende topteams dragen 25.000 euro per ploeg bij aan talentontwikkeling ten behoeve van de gewesten. Ook zijn er afspraken gemaakt om het proces rondom de duurzame inrichting van de schaatssport zo snel mogelijk te starten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen