Sport28 okt '16 14:36Aangepast op 28 okt '16 15:17

IOC en WADA geven verschillend beeld over dopingcontroles

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is tevreden over de wijze waarop de organisatie van de Olympische Spelen de afgelopen zomer op doping heeft gecontroleerd. ‘Het programma is succesvol verlopen’, zegt het IOC vandaag.

Dit in tegenstelling tot de wereldantidopingorganisatie WADA, dat eerder al concludeerde dat het een zootje was in Rio de Janeiro. Ook Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit deelt die mening: ‘Er was eigenlijk te weinig getraind personeel om de controles uit te voeren. Ook kwam het personeel vaak niet op tijd op de goede plek. Dat kwam omdat er geen vervoer was of omdat de controleurs niet op tijd uit hun bed kwamen’, blikt Ram terug.

Vervoer verliep moeizaam

Ook aan materialen ontbrak het tijdens de Spelen. ‘Die waren er in veel gevallen niet, of het kwam zo laat dat het problemen gaf. Ook het vervoer van de dopingmonsters naar het laboratorium verliep moeizaam. Het verkeer in Rio stond altijd vast en soms wist men niet eens waar het materiaal heen moest’, aldus Ram.

Van de ruim 11.000 sporters kregen meer dan 4000 geen bezoek van de dopingcontroleurs. Onder hen waren ook sporters in categorieën die als dopinggevoelig te boek staan, zoals gewichtheffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen