
De Spaanse krant AS onderzocht het aanbod van Rakuten en zag onder meer dat walvisvlees en ivoor tot het assortiment behoort. In Japan geen probleem, want daar is het allebei legaal. In de westerse wereld is dit echter wat minder vanzelfsprekend en verschillende actiegroepen hebben Barcelona al opgeroepen actie te ondernemen.
Wereld van verschil
Zo lijkt het ethische aspect van shirtsponsors steeds minder belangrijk te worden voor de club van Messi, Suarez en Neymar. Waar het eerst jarenlang zonder shirtsponsor speelde, kwam er sinds 2006 UNICEF op te staan. De hulporganisatie betaalde hier niks voor, integendeel: Barcelona stortte 1,5 miljoen euro per jaar op de rekening van UNICEF. In 2011 maakte UNICEF plaats voor de Qatar Foundation en Qatar Airways, vanaf 2017 staat Rakuten op de borst van de wereldsterren.
Een wereld van verschil, zegt Ruud van der Knaap van sportmarketingbureau Triple Double. ‘Toen Barcelona voor UNICEF betaalde was het eigenlijk de omgekeerde wereld. Maar met die actie hebben ze hun merk zo aantrekkelijk gemaakt dat bedrijven inmiddels bereid zijn om daar 60 miljoen per jaar voor te betalen.’
Dat Barcelona en Rakuten de wegen na dit nieuws scheiden, lijkt echter niet waarschijnlijk. ‘In die contracten staan vaak wel clausules voor wanneer een van de partijen iets doet wat niet door de beugel kan. Maar hier zal het op een andere manier worden opgelost. Het is een storm in een glas water’, besluit Van der Knaap.