Sport30 nov '16 08:01Aangepast op 1 dec '16 14:37

Langer leven? Ga tennissen

Auteur: Marjan van den Berg

Niet alleen hoeveel je sport maakt uit, het maakt ook veel verschil wat voor sport je beoefent, concluderen onderzoekers van onder andere de universiteit van Sydney.

ANP
ANP

Fietsen, zwemmen, aerobics en sporten waar je een racket voor nodig hebt zijn beter voor de levensverwachting dan bijvoorbeeld hardlopen en voetbal, valt te concluderen uit het onderzoek, gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine. Beoefenaars van deze sporten hebben een veel lagere kans op overlijden dan mensen die niet aan een van deze sporten doen.

'Lifesaving'

Vooral mensen die een racketsport (tennis, squash, badminton) beoefenen, springen er heel gunstig uit. Zij hebben 47 procent minder kans om in een bepaald jaar te overlijden. 'Die tak van sport is lifesaving', zegt inspanningsfysioloog Adrie van Diemen, die lovend is over het onderzoek. Hardlopen en voetballen zijn niet slecht, maar beoefenaars van deze sporten hebben geen extra levensverlengend voordeel, legt hij uit.

Voor het onderzoek werden 80.000 mensen onderzocht, en geput uit antwoorden op 11 verschillende nationale gezondheidsonderzoeken die jaarlijks werden uitgevoerd in Engeland en Schotland tussen 1994 en 2008.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen