Sport15 dec '16 15:03

'Heb mensen kunnen raken zonder ze aan te raken'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het was een waanzinnig jaar voor Nederland en de Formule 1. Niet alleen won Max Verstappen als eerste Nederlander ooit een Grand Prix, ook Formule 1-commentator Olav Mol kreeg dit weekend een onderscheiding. Na 25 jaar in de Formule 1 kreeg hij dit weekend de Theo Koomen Award als beste sportcommentator van het jaar.

 

De woorden ‘yo hee, yo ho’ gaan ongetwijfeld de boeken in als de vier bekendste woorden die Mol ooit heeft uitgesproken vanuit zijn commentaarpositie. Waar die woorden vandaan kwamen op die bewuste 15 mei, weet hij vandaag de dag nog steeds niet. ‘Ik heb geen script, ik heb geen autocue. Wat moet ik anders? Dan komt er wat uit’, blikt de commentator terug. ‘Het fijnste vind ik dat ik mensen hebben kunnen raken, zonder ze aan te raken. Dat is wat er gebeurde’, vervolgt hij.

'Kwamen veel emoties naar boven'

Mol is trots op de award die hij dit weekend kreeg. Daarnaast kwamen bij de overwinning van Verstappen veel persoonlijke emoties naar boven. ‘Mijn vrouw overleed in 2010. Zij heeft mijn hele Formule 1-carrière meegemaakt, maar was er toen niet. Mijn moeder belde mij altijd na een Grand Prix. Dat zijn dingen die ergens in je rugzakje zitten, maar op zo’n moment naar boven komen. Puurder als hoe het gebeurde kan je het niet hebben’, blikt Mol terug.

Het winnen van de Theo Koomen Award kwam voor Mol als een grote verrassing. ‘Ik had er totaal geen rekening mee gehouden.’ Dat de prijs voor beste sportcommentator van het jaar vernoemd is naar die ene andere sportverslaggever, is haast ook weer symbolisch. ‘Heel misschien dat er vroeger een zaadje bij mij is gepland door Theo Koomen. Heel lang geleden had ik zo’n oude radio thuis en toen luisterde ik naar voetbalverslagen van Koomen. Ik win nooit wat, ik ben er trots op’, vertelt Mol lachend.

Gerelateerde artikelen