Chinese regering treedt op tegen cashende voetballers
Steeds meer voetballers vertrekken naar China om miljoenen te verdienen, maar de regering komt nu met maatregelen. Er wordt een maximum gesteld aan het aantal buitenlandse voetballers.
Volgens Skysports heeft de regering namelijk een maximum aan buitenlanders dat opgesteld mag worden tijdens een wedstrijd. Elke Chinees profteam mag nog maar vijf buitenlanders in de selectie hebben, waarvan er elke wedstrijd drie in het veld mogen staan. Ook is er een regel verzonnen voor het stimuleren van jeugdspelers: in elke selectie moeten minimaal twee Chinese voetballers van onder de 23 moeten zitten; bij elke wedstrijd moet er minimaal een van hen in actie komen.
Miljoenensalarissen
De Chinese regering maakt zich zorgen over de enorme bedragen die omgaan in het Chinese voetbal. Clubs betalen tientallen miljoenen aan aan transfers, maar het echte pijnpunt zijn de salarissen. Die gaan namelijk niet naar de Chinese spelers, maar naar vedettes en andere spelers uit de Westerse competitie.
Zo ontving Chelsea meer dan 60 miljoen euro voor de middenvelder Oscar, zelf krijgt hij ruim 500.000 euro per week om te voetballen in het land. Absolute veelverdiener blijft Carlos Tevez, die van Boca Juniors naar Shanghai Shenhua ging voor 84 miljoen euro. De 32-jarige Argentijn ontvangt daarvoor een netto-jaarsalaris van 37,5 miljoen euro, 720 duizend euro per week.
Monsterverbond
Toch mag de Chinese regering zich zelf ook een deel van de problematiek aantrekken. Onder leiding van president Xi Jinping, zelf fervent fan van het spelletje, sloten de overheid, het bedrijfsleven en de voetbalbond een monsterverbond om het Chinese voetbal naar de top te stuwen. Dat het geld dat het bedrijfsleven ter beschikking heeft gesteld nu ten koste gaat van Chinese spelers, had de president mogelijk niet voorzien.