Sport3 feb '17 14:13Aangepast op 3 feb '17 14:39

'Kruijswijk gaat de Giro winnen'

Auteur: Koos Tervooren

Wielerteam LottoNL- Jumbo is klaar voor het nieuwe wielerseizoen en gaat volgens de nieuwe 'sportive director' Merijn Zeeman de Giro d'Italia dit jaar wél winnen.

Merijn Zeeman. ANP
Merijn Zeeman. ANP

Bij de editie van vorig jaar ging kopman Steven Kruijswijk nog hard onderuit in de afdaling van de Agnello. Hij stond toen bovenaan het klassement, maar verloor met de val 3.58 minuten op de Colombiaan Esteban Chaves. Kruijswijk werd uiteindelijk vierde.

Dit jaar moet het wel gaan lukken, denkt voormalig ploegleider - en nu dus sportive director - Merijn Zeeman. De focus van de wielerploeg ligt op winst in de Giro en op etappes in de Tour de France.

Nieuwe functie

Zeeman blijft de coach van Kruijswijk, ondanks zijn nieuwe functie. 'Ik heb een goede band met de jongens opgebouwd.' Tegelijkertijd houdt Zeeman zich bezig met de wielerploeg als geheel. Dat bevalt hem wel: 'Als ploegleider was ik in de etappe slechts met negen renners bezig, nu kan ik het geheel naar een hoger niveau tillen.'

Volgens Zeeman is de sport zich in rap tempo aan het ontwikkelen. Materiaal wordt steeds sneller en op het gebied van voeding worden er ook enorme stappen gezet. Als sportive director ziet Zeeman het als zijn taak voorop te blijven lopen.

Nyenrode

Voor de nieuwste management- en marketingvaardigheden studeert Zeeman aan Nyenrode. 'Daar leer ik een succesvolle organisatie neerzetten.' Vooral op het gebied van social media kan hij nog veel leren: 'Dat vloggen is volledig langs me heen gegaan.' Maar volgens Zeeman is social media erg belangrijk voor de koppeling met bedrijven. Daarnaast gaat het er volgens hem steeds meer om wat de betekenis is van sport in de samenleving. 'De gezondheidsproblematiek die er de komende dertig jaar aankomt, daar wil ik mee bezig zijn.'

Gerelateerde artikelen