Sport7 feb '17 07:26

Weg naar Ajax loopt via IND en UWV

Auteur: Kevin Goes

Hij is de duurste voetballer ooit in Nederland die vanuit het buitenland gehaald wordt en in computerspel Fifa17 staat hij al in de basis. Maar of de 19-jarige Braziliaan David Neres deze maand ook op de échte grasmat van Ajax te zien is, is maar zeer de vraag.

Foto: AFP
Foto: AFP

Dat schrijft De Telegraaf. Neres heeft om te beginnen een werkvergunning nodig, en daarbij moet Ajax rekening houden met een GVVA, een MVV, de IND en het UWV. Volgens woordvoerder Miel Brinkhuis van Ajax is de club na de aankoop van 12 miljoen euro op 31 januari het volgende traject ingegaan: ‘Het begon enkele uren voor het sluiten van de transferwindow met de overschrijving van São Paulo naar Ajax via het TMS, het Transfer Matching System. Diezelfde avond heeft onze juridische afdeling de ’aanvraag GVVA’ – gecombineerde vergunning verblijf en arbeid – ingediend bij de FBO, de federatie van betaald voetbalorganisaties.’

IND

Dan komen de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, en het UWV, in beeld. ‘Zij toetsen de zaken. En als het goed is, krijgt de FBO van de IND een verklaring van geen bezwaar tegen een MVV, een machtiging voorlopig verblijf’, aldus Brinkhuis. Vijftien dagen heeft de IND daarvoor. ‘Die machtiging is een stempel die in Brazilië door de Nederlandse ambassade in zijn paspoort moet worden gezet. Het paspoort met stempel is tevens zijn inreisdocument. In Nederland wordt de MVV omgezet in een GVVA en dat duurt normaliter vijf werkdagen. Zodra de KNVB een kopie heeft ontvangen, is Neres speelgerechtigd. Ook voor de Europa League, want we hebben hem al op de UEFA-lijst laten zetten.'

En daar is ook weer iets aparts aan de hand, al is dat op te lossen bij de drukker van de shirts van Ajax. Omdat Anwar El Ghazi in de Europa League al gespeeld heeft met rugnummer 7, mag Neres dat niet meer doen. In de Nederlandse competitie is dat geen punt. Neres gaat dus in de twee verschillende competities met twee verschillende rugnummers spelen. 7 in Nederland en 77 in Europa.

Fifa17

Hij heeft nog geen voet op Nederlandse bodem gezet, maar nu al is er veel te doen rondom David Neres. Hij zal dan ook onder een vergrootglas liggen, alleen al om het feit dat hij de duurste aankoop uit het buitenland ooit is. Daarmee verslaat hij Mateja Kezman, die voor 11,3 miljoen euro naar PSV ging. Hij is niet de duurste voetballer in Nederland ooit, die eer gaat naar Miraljem Sulejmani, die door Ajax gekocht werd van SC Heerenveen. Die kostte in 2008 16,25 miljoen euro. Vooralsnog kun je Neres alleen nog maar bewonderen in voetbalspel Fifa17, daar is hij namelijk wel al speelgerechtigd voor Ajax. Of je moet het doen met de beelden:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen