Sport16 feb '17 22:39

Het gaat er stevig aan toe op en rond het Poolse voetbalveld

Auteur: Thijs Baas

Ajax speelt vanavond in Polen tegen Legia Warschau, in de knock-out fase van de Europa League. De club zal alle zeilen bij moeten zetten om met een enigszins gerust hart terug te kunnen keren naar Amsterdam.

Maar ook naast het veld kan het er hard aan toe gaan. Want Poolse supporters, het zijn zelfs voor Nederlandse begrippen lang niet altijd lieverdjes. Of spreek maar gerust van keiharde hooligans. Niet voor niets wordt de harde kern 'het Scheermes' genoemd, niet terugdeinzend voor hier en daar een racistisch spandoek of een massale vechtpartij.

Confrontatie

RKC-speler Johan Voskamp speelde ook een aantal jaren bij  Slonsk Wroclaw, waar hij een confrontatie meemaakte tijdens een thuiswedstrijd tegen grote rivaal Legia. En dan moet je aan iets pittigers denken dan we in Nederland doorgaans gewend zijn. 'Met name vroeger was het heel erg en zochten ze elkaar op. Maar dat is in Nederland ook gebeurd met hooligans, dus het is lastig aan te geven of het vergelijkbaar is.

Gemaskerde Polen

Gisteren was het weer raak toen een groep Ajax-aanhangers in een kroeg door vijftig gemaskerde Polen werd aangevallen. Op zich zijn er voldoende vredelievende clubs in Polen waar de kans op botsingen niet al te groot is. Maar eerlijk is eerlijk: als Ajax-supporters werden aangevalllen, puur omdat ze een Ajax-shirtje aan hadden tijdens het drinken van een biertje, dan is dat wel extreem. 'Dus vanuit dat oogpunt zou je niet aanraden om daar naartoe te gaan. Ze hebben wel een reputatie, inderdaad.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen