Sport25 apr '17 19:26

Amsterdam ArenA wordt Johan Cruijff ArenA

Auteur: Judith Laanen

De Amsterdam ArenA gaat de Johan Cruijff ArenA heten. Dat zijn het bestuur van de Amsterdam ArenA (Stadion Amsterdam), de directie van AFC Ajax NV en de burgemeester en wethouders Sport en Deelneming van de gemeente Amsterdam in een intentieovereenkomst overeengekomen.

Foto: HH/Rob Voss
Foto: HH/Rob Voss

Met de naamswijziging willen de drie partijen de beste voetballer die Amsterdam en Nederland heeft gekend een waardig eerbetoon geven, staat in een verklaring op de website van Ajax.

Zoon Jordi Cruijff heeft namens de familie laten weten 'verheugd en vereerd te zijn met de intentieovereenkomst om de naam te wijzigen', aldus de verklaring.

Binnen een half jaar worden de afspraken in een definitief contract voorgelegd aan de gemeenteraad, de directies en raden van commissarissen van Stadion Amsterdam en de club. Behalve de naamswijziging heeft het college van B&W ook besloten een straat, plein, brug of een andere plek in de hoofdstad naar Johan Cruijff te vernoemen, meldt Ajax.

Lees ook: 'Onduidelijkheid over Cruijff ArenA duurt wel érg lang'

Johan Cruijff, die op 24 maart vorig jaar overleed, zou vandaag 70 geworden zijn. Na zijn dood tekenden tienduizenden mensen al een petitie om het stadion, de thuisbasis van Ajax, naar Cruijff te vernoemen. Ook de gemeente Amsterdam sprak zich hiervoor meteen uit. De directeur van de Amsterdam ArenA gaf daags na het overlijden eveneens aan de mogelijkheid voor een naamsverandering serieus te willen bekijken. Toch duurde het nog even voordat het zover was. Zo moesten niet alleen de nabestaanden toestemming geven, maar ook de aandeelhouders en de acht grote 'founders' Philips, Bouwcombinatie Stadion Amsterdam, Grolsch Bierbrouwerij, KPN, RAI, ABN AMRO Bank, Coca Cola en de Nederlandse Staatsloterij.

Ter nagedachtenis aan Cruijff vindt dinsdagavond een speciale 'run' plaats, waarbij hardlopers langs veertien memorabele plekken komen die doen denken aan de voormalig profvoetballer. De loop begint bij het Olympisch Stadion en eindigt bij de ArenA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen