'Vakdocenten gepaaid met hoge salarissen en leaseauto's'
Schoolbesturen maken zich grote zorgen over de vercommercialisering van het lerarentekort. Zo worden kandidaten gepaaid met een veel hoger salaris dan gebruikelijk is en krijgen ze zelfs leaseauto's. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.
De extra's die aspirant vakdocenten scheikunde, wiskunde, natuurkunde, Nederlands en informatica geboden wordt voor een baan zorgen niet alleen voor scheve gezichten in de lerarenkamers, de vrees is ook dat het weinige beschikbare onderwijsbudget 'opgaat aan verkeerde dingen' en dat er 'misbruik wordt gemaakt' van 'publieke middelen'. Dat schrijft een groep schoolbesturen uit Zuid-Holland in een brandbrief aan Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, de belangenbehartiger van het voortgezet onderwijs. De groep, verenigd in de stichting Semper Movens, vraagt Rosenmöller mee te denken over 'deze negatieve spiraal'.
Monopoliepositie detacheringsbedrijven onderwijs
Volgens meerdere schoolbesturen helpt het detacheringsbureau Maandag met hun hoge salarissen voor beginnende docenten niet mee. Het bedrijf werft docenten voor vakken waar een lerarentekort is, neemt ze in vaste dienst en detacheert ze bij behoevende scholen.
De vakbond Leraren in Actie schreef ook al een brief naar de Tweede Kamer-fracties, waarop SP-Kamerlid Peter Kwint Kamervragen stelde. De vakbond is bang dat dit soort detacheringsbedrijven op deze manier een monopoliepositie krijgen. Scholen zijn bijna genoodzaakt via deze bedrijven docenten binnen te halen, waardoor ze veel meer geld kwijt zijn dan iemand rechtstreeks in dienst te nemen.
'We voorzien in een behoefte'
Detacheringsbedrijf Maandag ziet geen beren op de weg en laat in een reactie aan het FD weten 'te voorzien in een behoefte waarin de sector zelf minder makkelijk kan voorzien: tijdelijke vakleerkrachten die direct inzetbaar zijn'. Volgens Maandag krijgen de docenten dezelfde beloningen als de scholen zelf geven en als iemand veel moet reizen, krijgt deze persoon 'indien nodig een leasecontract'.
De Wet werk en zekerheid, die vorig jaar werd ingevoerd, maakt het gat alleen maar groter. Tijdelijke leerkrachten moeten na drie keer een los contract in dienst genomen worden. Bij Maandag zijn de leraren in dienst. Daardoor kunnen ze vaker ingezet worden. Demissionair minister van Onderwijs Jet Bussemaker reageert mogelijk volgende week op de Kamervragen van SP-Kamerlid Kwint. De VO-raad neemt de brandbrief 'heel serieus'.