Sport29 mei '17 17:34

Waarom we sporthelden huldigen

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het is huldigen geblazen deze week. In Breda staan duizenden mensen op de Grote Markt om de spelers van NAC toe te juichen na hun promotie naar de Eredivisie en woensdag wordt Tom Dumoulin gehuldigd in Maastricht. Maar waar komt dat gevoel vandaan om onze sporthelden massaal toe te juichen?

Juichen in Breda. Foto: ANP.
Juichen in Breda. Foto: ANP.

Henri Beunders, hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit, weet het wel: ‘Sport is denk ik naast terrorisme de enige echt positieve gemeenschappelijke waarde die we nog hebben in een verdeelde samenleving.’ Terrorisme? Ja, terrorisme. ‘Dat is de rouw-afdeling van het gemeenschappelijke. Sporthelden zorgen voor het positieve van het gezamenlijke herdenken’, legt Beunders uit.

‘Nederland wordt steeds meer verdeeld’

Volgens Beunders zijn dit soort huldigingen belangrijk voor een samenleving. ‘Wat hebben we gemeenschappelijk in een steeds verdeelder wordend Nederland? Dat is de ideologie van slachtoffer zijn, dat zie je iedere avond op televisie en in de krant. De democratische rechtstaat is dat ook, de sportieve prestaties van mensen die voor Nederland uitkomen zijn dat ook.’

De andere kant van de medaille, is terrorisme. ‘Ook bij rouwactiviteiten zoeken we elkaar op. Dat komt denk ik omdat we steeds meer een digitale zombie aan het worden zijn. Maar dat bevredigt niet echt, dus zoeken wij om weer in balans te komen toch de aanwezigheid van een fysieke ander. Dat leidt tot die festivalisering van het hele leven’, vindt Beunders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen