Sport19 jun '17 12:52

'Big spender' van Real Madrid blijft aan

Auteur: Jelle Maasbach

De president van Real Madrid, Florentino Pérez, is gekozen voor een nieuwe termijn. Hij had geen concurrentie en mag nu wederom tientallen, zo niet honderden miljoenen euro's gaan uitgeven aan nieuwe spelers.

Foto AFP
Foto AFP

Vannacht werd Pérez automatisch gekozen, want niemand durfde het op te nemen tegen de 70-jarige bestuurder. Zo komt het dat hij de komende vier jaar op het hoogste pluche zit, zijn vijfde termijn als baas. Het betekent ook een verlenging van zijn tweede regeerperiode (2000-2006 en 2009 tot nu).

Pérez had van tevoren de uitslag van de verkiezing al zo'n beetje bepaald: hij paste de statuten aan. Een nieuwe president mocht alleen meedoen met de verkiezingen als hij minimaal twintig jaar lang lid was van de club en een krediet van 75 miljoen euro kon lospeuteren bij de bank. Hierdoor viel de concurrentie af.

Galácticos

Verwacht wordt dat de voorzitter weer flink geld gaat uitgeven. Pérez introduceerde het zogenaamde Galácticos, waarbij peperdure voetballers werden aangetrokken. Spelers als Luis Figo, Zinedine Zidane, David Beckham, Cristiano Ronaldo, maar natuurlijk ook Gareth Bale (met 100 miljoen euro de duurste). Dat leverde meer dan vijftien hoofdprijzen op, waaronder drie keer de Champions League in de afgelopen vier jaar tijd.

Real Madrid heeft een goed gevulde kas om weer uit te pakken op de transfermarkt: er kwam vorig seizoen bijna 700 miljoen euro binnen, de winst is zo’n 180 miljoen euro. Genoeg geld dat de nieuwe voorzitter kan uitgeven en die hield er ook wel van. Onder zijn leiding gaven De Koninklijken zo’n 1,5 miljard euro aan voetballers uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen