Internationale politiek1 aug '16 12:30Aangepast op 10 aug '16 13:43

'Duitse politici zijn Turks gedrag zat'

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland heeft, volgens correspondent Derk Marseille, de buik wel vol van de acties van de Turkse regering: 'Je kunt het intussen niet meer bijhouden hoe vaak er klachten komen vanuit Turkije over Duits gedrag. In dit geval dus om die televisietoespraak tijdens de demonstratie te verbieden.

De beslissing om de toespraak uit veiligheidsoverwegingen te verbieden, kwam niet uit de lucht vallen. 'Daar hebben heel veel mensen zich mee bezig gehouden en er is uiteindelijk besloten dat het niet mocht. Moet je dan op elke klacht uit Turkije gaan reageren? Ik heb de indruk dat de Duitse politici het op dit moment een beetje zat zijn, wat er allemaal in Turkije gebeurt', zegt Marseille.

Ambassadeur
De Turkse regering heeft de Duitse ambassadeur in Turkije ontboden. Hij moet tekst en uitleg geven over de demonstratie ten gunste van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Keulen van afgelopen zondag.

Ankara is ontstemd omdat Duitsland Erdogan niet toestond de demonstranten per videoverbinding toe te spreken. Een woordvoerder van Erdogan noemde het besluit van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe om een rechtstreekse redevoering te verbieden eerder onaanvaardbaar. Hij eiste een 'bevredigende verklaring' van Berlijn. De Duitse ambassadeur is met vakantie en wordt vervangen door zijn tweede man.

Demonstratie
In Keulen verzamelden zich zondag een kleine 40.000 mensen om Erdogan en zijn regering in de nasleep van de mislukte staatsgreep van twee weken geleden hun steun te betuigen. Namens Erdogan werd een dankbetuiging voorgelezen.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde de plooien glad te strijken. Volgens een woordvoerder is er 'niets ongebruikelijks' aan het oproepen van de zaakgelastigde. 'Ik denk dat het niet als reprimande bedoeld is.'

Visumplicht
Berlijn reageerde ook sussend op uitlatingen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. Die heeft in een interview gedreigd dat Turkije het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie opblaast als Europa niet uiterlijk in oktober de visumplicht voor Turken opheft. Maar volgens de Duitse regering zal het zo'n vaart niet lopen.

Gerelateerde artikelen