Rio 20162 aug '16 18:28Aangepast op 2 aug '16 22:12

Dopingautoriteit NL: 'Amitstead had meteen moeten klagen'

Auteur: Noémi Prent

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit begrijpt dat de schorsing van de Britse wielrenner Elizabeth Amitstead onterecht was. Maar waarom heeft zij zo lang gewacht met bezwaar maken?

Foto: ANP
Foto: ANP

Een geschorste topfavoriet voor goud mag toch naar Rio. Elizabeth Amitstead - concurrent van onze eigen Marianne Vos - mocht niet naar de Spelen nadat ze drie dopingcontroles mistte. Zelf mistte ze twee controles. De derde controle ging mis omdat de controleur in kwestie zich niet kon legitimeren.

Herman Ram kan zich niet voorstellen dat een dergelijk incident zich bij de Nederlandse Dopingautoriteit zou voordoen. 'Bij ons moeten de controleurs zich kunnen legitimeren. Daar geven we identiiteitsbewijzen voor uit. Het is opvallend als een controleur dit niet kan', vindt Ram.

Een vreemde zaak

De wielrenster heeft pas een jaar later bezwaar gemaakt tegen de schorsing. Volgens Ram is dit vreemd. 'Normaal gesproken is het zo dat als je de bezwaarmogelijkheid laat schieten, je niet nogmaals mag klagen. Blijkbaar vond het CAS in deze zaak dat het wel kon. Ze had eigenlijk meteen moeten klagen.'

Behalve haar ploeg wist niemand van de schorsing af. 'Dat is mysterieus, maar het komt vaker voor dat het zo lang mogelijk buiten de publiciteit wordt gehouden. Blijkbaar was dat nu het geval bij de Britse collega's.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen