Rio 20166 aug '16 08:23Aangepast op 6 aug '16 08:40

Aftellen tot Rio | 'Sporten zijn over tien jaar bedrijven'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Inmiddels zijn de Olympische Spelen in Rio begonnen. We blikten de afgelopen weken vooruit op de Olympische Spelen. Dit keer met Bossaball-coach Wilco Nijland.

Foto ANP
Foto ANP

Bossaball is een combinatie van voetbal, volleybal en trampolinespringen. Het speelveld lijkt op een opblaasbaar volleybalveld. Aan beide kanten van het net zit een trampoline. Omdat je op luchtkussens en trampolines speelt kun je hoog boven het net uit komen. 'Het is een innovatieve nieuwe sport', legt coach van het Nederlandse team Wilco Nijland uit.

Show
Een showsport met veel spektakel, noemt hij het. 'Spelers maken salto's , omhalen en spelen de bal met hun voet. Het is een soort van 'next level volleybal', zoals we het zelf noemen.' De sport is gebaseerd op de Braziliaanse mens. 'Bossa komt ook van het de Braziliaanse bossanova-muziek. We komen een beetje thuis in Brazilië.' Nijland stelt zich de Copacabana voor, vol met voet- en volleybalvelden, de twee basisingrediënten van Bossaball.

Bedrijfsmatig
In tegenstelling tot veel andere sporten wordt Bossaball niet vertegenwoordigd door een bond. Bossaball is eigenlijk een in Spanje gevestigd bedrijf dat licenties afgeeft aan andere landen die het willen spelen. 'Een soort franchise-constructie', legt Nijland uit.

'Over tien jaar gaat het ook met andere sporten op die manier', vertelt de coach. Hij denkt dat sportbonden wel zullen blijven bestaan en hun competities zullen organiseren, maar dat het qua organisatie steeds bedrijfsmatiger wordt. 'Het gaat nu te traag. Als bedrijf kun je veel sneller opereren, makkelijker met sponsoren samenwerken en je hebt minder regeltjes. Die kant gaat het 100 procent op.'

De sport is inmiddels geïntroduceerd in 25 landen. Nederland mag zich rekenen tot de beste Bossaball-landen. In 2013 werd het Nederlandse team wereldkampioen. Samen met Brazilië, Argentinië, Colombia en België speelt ons land een showtoernooi op de spelen van Rio.

 

Gerelateerde artikelen