Rio 201612 aug '16 13:24Aangepast op 12 aug '16 14:24

'Ik dronk niet meer dan vijf biertjes’

Auteur: BNR Webredactie

Vier, maximaal vijf biertjes. Meer heeft turner Yuri van Gelder niet gedronken op de beruchte zaterdag in Rio. Dat verklaarde de turner tijdens het kort geding waarin hij van NOC*NSF eist mee te mogen doen aan de finale van het ringzwaaien. De uitspraak volgt om 15:30 uur.

Yuri van Gelder in de rechtszaal.
Yuri van Gelder in de rechtszaal. (ANP/REMKO DE WAAL)

‘Na een geslaagde kwalificatie doen we dat altijd, nu dus ook’, zei Van Gelder in de rechtbank in Arnhem. ‘Ik was met mijn gasten in het Holland Heineken House, daarna heb ik een gast naar zijn appartement begeleid met een taxi. Ik spreek de taal namelijk.’


Na een boterhammetje en een colaatje genuttigd te hebben, heeft Van Gelder zijn vriendin en medeturner Jeffrey Wammes opgehaald bij een nachtclub. Daarna is ook nog een broodje gegeten. Zijn vriendin is vervolgens naar haar appartement gegaan, Van Gelder en Wammes naar het Olympisch dorp.

Schijt aan
Het enige wat de turner heeft misdaan, is het missen van één traininkje op zondag, vertelt BNR-verslaggever Jigal Krant. Dit kon Van Gelder maken omdat hij nog een week voor de finale had, en hij rust en ontspanning belangrijker vond dan trainen.

Maar volgens advocaat Harro Knijff van NOC*NSF is er meer aan de hand, vertelde hij in de rechtbank. Zo zou Van Gelder de volgende dag om drie uur ’s middags nog een ‘uiterst verwarde indruk’ hebben gemaakt. Op de waarschuwing van collega-sporters het niet te bont te maken, zou hij hebben gezegd: ‘daar heb ik schijt aan’.

Spoorloos
Van Gelder was twee keer binnen 48 uur spoorloos, een keer daarvan zelfs tijdens meerdere nachtelijke uren, zei Knijff tijdens de zitting. De eerste keer was vorige week vrijdag, de avond voor hij moest turnen. Van Gelder ging toen zonder dat vooraf te laten weten zijn vriendin van het vliegveld ophalen.

De Arnhemse rechtbank verwacht rond 15:30 uur een uitspraak te doen. Of de uitspraak nog van invloed is op de daadwerkelijke deelname van Van Gelder aanstaande maandag, is de vraag. De internationale turnfederatie FIG liet al weten dat het op basis van de regels uitgesloten is dat hij nog terug kan keren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen