Rio 201617 aug '16 09:47Aangepast op 17 aug '16 15:26

'Ik wilde kans op brons niet laten glippen'

Auteur: Thijs Baas

Epke Zonderland bleef steken op een zevende plek in de rekstokfinale. Gezien de voorbereiding was hij al blij dat hij kans maakte op een medaille, maar na zijn val bij het tweede vluchtelement bleek ook de kans op brons vrijwel vervlogen.

'Ik wilde kans op brons niet laten glippen'
'Ik wilde kans op brons niet laten glippen'

De Duitser Fabian Hambüchen had met een score van 15,766 de toon gezet én de druk meteen flink opgevoerd, maar Zonderland haalde veel rust uit een goede laatste trainingsweek. De verwachtingen waren bovendien aanzienlijk lager dan vier jaar geleden, toen hij glorieerde in Londen. Dat zat er dit keer na de misgreep in het tweede vluchtelement niet meer in.

De minieme kans op brons motiveerde Zonderland om de oefening toch te vervolgen. In die vrijwel kansloze missie slaagde hij niet, al was Zonderland best tevreden over de uiteindelijke afronding. 'Er had nog een vluchtelement bij gemoeten om de volledige uitgangswaarde te halen. Daarna heb ik het wel prima afgemaakt, maar dat is natuurlijk lang niet genoeg voor een medaille.'

Na zijn triomf in Londen werd Zonderland nog twee keer wereldkampioen, maar sinds het voorjaar van 2015 kreeg hij te maken met fysieke tegenslag. Dat ging door tot aan Rio zelf. De laatste kwetsuur, enkele gekneusde vingers aan zijn rechterhand, hield hem van optredens op brug en voltige. Aan de rekstok zou hij er geen last van hebben, maar een uur voor de finale volgde nieuwe tegenslag met een val tijdens de laatste training. Ook in de finale ging Zonderland naar de grond.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen