Rio 201622 aug '16 07:25Aangepast op 22 aug '16 08:04

TeamNL houdt zich vrij goed aan voorspellingen

Auteur: Thijs Baas

Acht keer goud, negen keer zilver en zeven keer brons. En een twaalfde positie in het medailleklassement. Dat was de voorspelling van Groningse economen aan de vooravond van de Spelen in Rio.

Foto: ANP
Foto: ANP

Daarmee zaten ze er niet zo gek ver naast, kunnen we concluderen na ruim twee weken olympisch spektakel. Het aantal gouden medailles is spot on, en ook qua zilveren en bronzen plakken zitten de Groningse economen er niet gek ver naast. Inhoudelijk - dus welke sporter of sportploeg wint welke medaille - hielden de Groningers zich overigens op de vlakte. Dat zou de voorspellingen overigens een stuk lastiger hebben gemaakt, met een TeamNL waarin favorieten het nogal eens lieten afweten en underdogs kwamen bovendrijven.

Volgens Fabian ten Kate, een van de Groningse economen, zijn zilver en brons nou eenmaal lastiger te voorspellen. Ter verduidelijking geeft hij aan dat de Oranjesporters met tien vierde plaatsen relatief vaak het eremetaal uit hun handen lieten glippen. 'Dat zijn net de medailles die je laat liggen, waar dat aan ligt is lastig te zeggen. Deze voorspelling is erg goed uitgekomen, zowel voor Nederland als voor het medailleklassement wat breder.'

Ook gelegd naast internationale voorspellingen over de Oranjeprestaties komen de Groningse economen behoorlijk goed uit de bus:

 

Oud-hockeyinternational Jacques Brinkman vindt de oogst 'ietwat tegenvallend'. Het naar buiten treden als TeamNL heeft volgens Brinkman niet per se een gunstig effect op de medailleoogst. 'TeamNL is een soort marketingterm geworden, maar je bent bij de Olympische Spelen toch vooral met je eigen sport bezig. Chef de mission Maurits Hendriks zei altijd mooi: 'laat je inspireren door de ringen, maar struikel er niet over. Maar echt elkaar naar een hoger niveau tillen, ik weet het niet.'

Beeld: BNR. Eindstand op maandagochtend 07:00
Beeld: BNR. Eindstand op maandagochtend 07:00

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen