Rio 201623 aug '16 09:14Aangepast op 23 aug '16 11:43

Voorzitter Europees Olympisch Comité vandaag voor de rechter

Auteur: Wesley Schouwenaars

De voorzitter van het Europees Olympisch Comité verschijnt vandaag voor de rechter in Brazilië. De Ier Patrick Hickey wordt verdacht van ticketfraude met kaartjes voor de Olympische Spelen.

Patrick Hickey verlaat na zijn arrestatie het Samaritano Barra ziekenhuis. Foto AFP/ANP
Patrick Hickey verlaat na zijn arrestatie het Samaritano Barra ziekenhuis. Foto AFP/ANP

Hickey, ook voorzitter van het Ierse Olympisch Comité en lid van het uitvoerend comité van het IOC, werd afgelopen woensdag van zijn bed gelicht door de Braziliaanse politie. De Braziliaanse politie houdt de Ier medeverantwoordelijk voor de verkoop van toegangskaarten tegen woekerprijzen. Het Ierse Olympisch Comité huurde het bedrijf Pro10 in voor de verkoop van de tickets, die de kaarten op hun beurt weer door hebben gespeeld naar THG Sports. Zij verkochten de kaarten uiteindelijk tegen exorbitant hoge prijzen.

De kwestie kwam aan het rollen toen Hickeys landgenoot Kevin James Mallon aan het begin van de Spelen werd opgepakt. Hij is de financieel directeur van THG Sports. Op het moment van de arrestatie had hij meer dan duizend kaarten voor olympische wedstrijden bij zich. Pro10 zegt op haar website altijd fatsoenlijk en volgens de richtlijnen gehandeld te hebben.

Het Financieele Dagblad schreef eerder al dat THG Sports een van de grootste bedrijven ter wereld is op het gebied van sportsponsoring. De Brazilianen hebben vorige week ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen drie andere medewerkers van het Britse bedrijf, dat kantoren heeft in 69 landen. Onder die vier medewerkers is ook de Nederlander Maarten van Os.

Volgens de Vlaamse IOC-watcher Hans Vandeweghe zal Hickey vandaag weer worden vrijgelaten. Wel denkt hij dat Hickey een boete moet betalen om zijn schuld af te kopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen