Sotsji 201424 feb '14 13:00Aangepast op 24 feb '14 13:39

Slechts kleine lichtpuntjes in 'teleurstellend grote' Sotsji-delegatie

Auteur: Thijs Baas

Het COC heeft een zeer dubbel gevoel overgehouden aan het optreden van de Nederlandse regering tijdens de Olympische Spelen. De organisatie geeft Rutte en consorten uiteindelijk al met al een onvoldoende voor het verdedigen van de mensenrechten in Rusland.

De meningen lopen uiteen: tegenover de mensen die het bezoek van Rutte en koning Willem-Alexander juist toejuichen omdát dat de enige manier is om de mensenrechten aan de orde te stellen, staan partijen als het COC, die zich nog altijd niet kan vinden in de ruime Nederlandse delegatie. COC-voorzitter Tanja Ineke vond de Nederlandse 'missie' uiteindelijk dan ook net tekort schieten voor een voldoende. "Ik ben bang dat het toch een vijfje wordt."

Delegatie
"De teleurstelling bleek al snel terecht te zijn, constateert Ineke. "Vanuit het Kremlin kwam het signaal dat ze heel erg blij waren met de zwaarte van de delegatie en dat interpreteerden als steun voor hun bewind. En daarmee is aangetoond dat dat wel heel erg zwaar telt." Maar wat moet er, als het aan Ineke ligt, nou rigoureus anders de volgende keer? "Er moet van tevoren beter worden nagedacht over de delegatie en er moet stevig worden ingezet op de ondersteuning van de activisten in de landen waar nog een hoop te doen valt."

Toch ziet Ineke wel degelijk lichtpuntjes, reden ook om niet op een nóg dikkere onvoldoende voor Rutte en zijn troepen uit te komen. "Poetin heeft zich vaker dan hem lief was uit moeten spreken over de anti-homowet en daar voelde hij zich niet gemakkelijk bij. Én we weten zeker dat de Russische lesbiennes, homo's, bi's en transgenders zich enorm gesteund hebben gevoeld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen