Sotsji 201418 feb '14 16:25Aangepast op 18 feb '14 19:24

Bergsma pakt goud weg voor neus Kramer

Auteur: BNR Webredactie

Jorrit Bergsma heeft het goud op de 10 kilometer gepakt in 12.44,45. Sven Kramer greep weer naast de eerste plek met bijna vjf seconden achterstand, die hij in de laatste paar rondes opliep. Bob de Jong pakte het brons.

Tegenover BNR's Thomas Schuurman heeft Bergsma alleen maar goede woorden over voor zijn grote concurrent. "Sven is een grote man die veel grote wedstrijden heeft gewonnen. Ik moest in de rit voor hem rijden, dus ik moest er aardig voor werken. Ik ben rustig begonnen, heb mijn slag gepakt en geprobeerd te schaatsen. Van daaruit ging ik versnellen en dat ging tot en met het einde heel goed."

Kramer had de afgelopen dagen al te veel last van zijn linker'poot', al doet dat niets af aan de rit van Bergsma. "Ik ben zelf niet goed genoeg en ik kom niet strak genoeg de bochten uit. Ik heb de laatste weken toch te veel last gekregen. Het is niet fijn. Bergsma rijdt gewoon een fantastische rit, een wereldrecord laaglandbaan. Ik had totaal geen ritme, kwam er niet in, moest er te veel voor werken en er kwam geen ontspanning in."

Vancouver
Kramer slaagde er zo niet in revanche te nemen voor zijn diskwalificatie van 4 jaar geleden in Vancouver. De Fries leek toen op weg naar de winst, maar ging bij een baanwissel op aanwijzingen van coach Gerard Kemkers de verkeerde baan in.

Bergsma moest eerder deze Spelen nog genoegen nemen met het brons op de 5 kilometer. Kramer blijft steken op twee titels. De 10 kilometer bezorgde de veelvoudig kampioen een nieuw trauma. De Jong behaalde met het brons zijn vierde olympische medaille. Het kwam deze Spelen nu al vier keer voor dat alle podiumplaatsen door Nederlanders werden ingenomen. 


 

Hieronder de ontknoping van de slotrit van Sven Kramer, waarin hij opnieuw de zege op de tien kilometer misliep.

16:36 | Het goud lijkt naar Bergsma te gaan. Nog één ronde en Kramer valt bijna stil.

16:34 | Een rondje 30,75 voor Kramer. Het ritme is te laag en hij heeft nog nauwelijks twee seconden voorsprong. Nog acht tiende verschil.

16:33 | Kramer verliest elk rondje ongeveer een tiende op Bergsma, maar heeft nog altijd 3,5 seconden voorsprong. 7 ronden voor het eind verliest hij een halve seconde op Bergsma.

16:32 | Lee ligt op schema voor brons. Kramer gaat richting rondjes in de 29.

16:30 | Bergsma versnelde halverwege. Kramer heeft nog 3,5 seconden voorsprong, een ruime marge.

16:28 | Kramer lijkt Lee langzaam stuk te rijden. Zijn voorsprong op Bergsma is rum drie seconden.

16:25 | Kramer is na twee kilometer 2,33 seconden sneller dan Bergsma. Lee blijft Kramer voorlopig voor en fungeert als perfect mikpunt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen