Meester krokettenmaker Piet Brink naar Sotsji
Van Dobbens' opperkrokettenmaker Piet Brink gaat naar Sotsji om dagelijks kroketten en bitterballen te draaien in het Holland Heineken Huis. Eigenlijk was de bedoeling het bruine goud kant en klaar mee te nemen, maar dat bleek niet mogelijk door de strenge regels rond de Olympische Spelen.
De importregels voor rund- en zuivelproducten zijn in Rusland momenteel dusdanig streng, dat niet zeker was dat de ingevroren kroketten en bitterballen van Van Dobben het Holland Heineken Huis zouden redden. "Straks sta je daar te wachten tot het eindelijk vrijgegeven wordt", zegt krokettenbakker Piet Brink.
De oplossing: Brink gaat zelf naar Sotsji om met lokale producten ter plekke kroketten en bitterballen te maken. Van Dobbens' Sotsji-editie, zeg maar. "Ik heb alle kruiden en specerijen apart besteld, zodat ik zelf de kruidenmelange kan maken." De Sostji-bitterbal is dan ook voor '99 procent' een Van Dobben-bitterbal, belooft Brink.
1000 ballen
In tien dagen verwacht hij ongeveer 1000 kilo ragout te maken. Brink: "En elke dag ga ik met de hand een aantal kroketten draaien en ongeveer 1000 bitterballen. Daar moet ik waarschijnlijk om zes uur 's ochtends mee beginnen."
Bang dat de ingrediënten niet of niet op tijd worden geleverd, is Brink niet. "Roomboter en bloem zijn goed verkrijgbaar. Daarbij heb ik hulp gehad van de chefkok van het Holland Heineken Huis. Samen hebben we netjes in het Russisch een lijstje opgestuurd van wat wij nodig hebben."