Sotsji 201412 feb '14 08:47Aangepast op 12 feb '14 09:25

Sven Kramer laat 1500 meter schieten

Auteur: BNR Webredactie

Schaatser Sven Kramer laat zaterdag de 1500 meter bij de Olympische Spelen in Sotsji aan zich voorbijgaan. De olympisch kampioen op de 5000 meter wil zich mentaal en fysiek zo goed mogelijk voorbereiden op de 10.000 meter en de ploegachtervolging .

Image

"Een heel zware beslissing'', liet Kramer woensdag weten via Twitter.

Gek
Het besluit van Kramer komt niet helemaal als een verrassing. Hij zei maandag na de ochtendtraining al dat hij twijfelde aan zijn deelname aan de schaatsmijl. "De 10 kilometer is het belangrijkste voor mij'', benadrukte Kramer. "Die afstand wil ik winnen. Als ik rijd, dan rijd ik om te winnen. Ik weet niet of ik een zilveren of bronzen medaille het allemaal wel waard vind, zo kort voor de 10 kilometer. Veel mensen zullen zeggen dat ik gek ben, maar dat is dan maar zo.''

Coach Gerard Kemkers gaf zondag nog aan dat Kramer in zijn ogen een medaillekandidaat zou zijn op de 1500 meter. "Alle afstanden waar hij start, kan hij met de besten meedoen. Hij moet dan wel een race 'uit het boekje' rijden. Maar dat lukt ook wel eens niet'', vertelde hij.

Jan Blokhuijsen
Jan Blokhuijsen neemt de plek van Kramer op de 1500 meter over. De winnaar van het zilver op de 5 kilometer was eerste reserve op die afstand. Blokhuijsen zou in eerste instantie een kleine week naar huis gaan om zich in Heerenveen voor te bereiden op het onderdeel ploegachtervolging, dat pas aan het einde van de Spelen op het programma staat. Blokhuijsen besloot daar toch vanaf te zien en mag nu zaterdag op de 1500 meter een extra wedstrijd schaatsen.

Mark Tuitert, Koen Verweij en Stefan Groothuis zijn de andere drie Nederlandse deelnemers op de schaatsmijl. Tuitert verdedigt zijn olympische titel. De 10 km wordt dinsdag verreden, de ploegenachtervolging volgende week vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen