Sotsji 20144 mrt '14 09:33Aangepast op 4 mrt '14 10:59

Schippers ziet af van bezoek Sotsji

Auteur: BNR Webredactie

Minister Edith Schippers ziet af van een bezoek aan de Paralympische Winterspelen in Sotsji.

Nederland stuurt geen regeringsdelegatie naar de Paralympics in Sotsji. Dat is dinsdag na overleg besloten, meldde een woordvoerder van het ministerie van minister Edith Schippers (Sport). Zij zou samen met prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven naar de Spelen gaan, maar ook zij gaan niet.

De Paralympics worden vrijdag geopend. Eerder kondigden de Britten en Amerikanen geen regeringsvertegenwoordigers te sturen vanwege de Russische inval in de Krim.  "Het kabinet heeft vanochtend overleg gehad over de situatie in Oekraïne en heeft besloten dat sprake is van zulke grove schendingen van internationale verdragen. Rusland is een soeverein land binnengevallen en wij kunnen niet anders dan onze afvaardiging naar Sotsji cancellen."

Eigen afweging
Hoewel ook een aantal andere landen afziet van het sturen van een afvaardiging naar Rusland, heeft het kabinet nadrukkelijk een eigen afweging gemaakt. Wel was er gisteren overleg op Europees niveau. "Er is Europa-breed een scherpe veroordeling gekomen van wat er heeft plaatsgevonden. Europa heeft gelukkig met één mond gesproken, het is heel belangrijk dat we dat doen. Ook het koninklijk paar zal niet gaan, dat hebben we in goed overleg besloten."

De sporters blijven wat Schippers betreft buiten schot. "Ze hebben vier jaar lang keihard getraind om naar de paralympics te kunnen en ze blijven zolang hun veiligheid in orde is. De contacten met de Nederlandse ambassade geven ons aan dat die veiligheid in orde is, dus zij zullen gewoon hun wedstrijden doen."

Begrip
NOC*NSF heeft begrip voor het besluit. "De internationale sportwereld heeft besloten het evenement gewoon zo voort te zetten als het is", zegt Geert Slot van de sportkoepel. "Ze komen uit 45 landen en we gaan ervan uit dat ze die paralympische spelen echt mee gaan maken. We vinden het jammer dat de situatie zo is dat ze dit besluit hebbben moeten nemen, maar we respecteren dat wel. We stellen het zeer op prijs als het kabinet ons komt bezoeken, maar we snappen dat er politieke argumenten zijn om dat niet te doen."

Een deel van de sporters is inmiddels op de hoogte gebracht. "Ze vinden het niet leuk, maar snappen het wel. Ze zijn zich vooral ook aan het voorbereiden op de wedstrijden. We houden het goed in de gaten, maar de situatie in Sotsji is rustig, veilig en goed georganiseerd'', zei de zegsman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen