Sotsji 201418 feb '14 06:34Aangepast op 18 feb '14 07:47

Cultheld Bob wil nog één keer vlammen

Auteur: Pieter van den Akker

Hij was er al bij in Nagano in 1998, maar Bob de Jong wil zestien (!) jaar later toch nog één keer schitteren op de olympische 10 kilometer.

Image

Als Sven Kramer en Gerard Kemkers dit keer niet in de fout gaan, twijfelt bijna niemand aan de tweede gouden medaille deze Spelen van Sven Kramer. Maar op de 10 kilometer loeren Jorrit Bergsma en Bob de Jong op hun kans. Voor die laatste wordt het 16 jaar na Nagano zijn laatste olympische optreden.

Cultheld
"Kramer mag dan wel de grote favoriet zijn, de vrijbuiter, de cultheld, dat is Bob de Jong", zegt verslaggever Thomas Schuurman vanuit Sotsji. "De laatste keer dat hij Kramer versloeg was twee jaar terug. Nota bene op de 5 kilometer."

Bob schuwt de grote uitspraken niet, hij gaat voor de winst. "Op de 10 km wordt het zeker de vorm van de dag. De laatste wedstrijden zitten we heel kort op elkaar en ik zie gewoon mogelijkheden om 'daar voorbij te streven'. Dat hoeft ook maar één keer. De anderen moeten ook goed zijn, maar als ze ook maar een steekje laten vallen, ben ik ze gewoon voor. Het zal een strijd worden tussen ons drieën."

Berg afduiken
In Nagano pakte De Jong zilver achter Gianni Romme. De inmiddels 37-jarige De Jong is sindsdien wel veranderd. Hij zat vier jaar in z'n uppie in Berlijn en schaatst alweer vier jaar in een marathonploeg. Maar De Jong blijft vooral iemand die z'n eigen pad bewandelt. "Ik voel me er heerlijk bij. Volgens mij moet je een eigen identiteit aannemen, gewoon je gevoel volgen en de berg afduiken als het kan."

Bob de Jong komt vanmiddag als eerste Nederlander in actie. In rit vijf tegen de Duitser Baumgärtner. Bergsma rijdt tegen de Belg Bart Swings en in de laatste rit schaatst Kramer tegen de man die vier jaar geleden het goud won: de Zuid-Koreaan Lee. De 10 km begint om 14 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen