Sotsji 201414 jan '14 14:33Aangepast op 15 jan '14 11:42

Rutte: geen deal over delegatie Sotsji

Auteur: BNR Webredactie

Het COC voelt er niets voor om mee te gaan met de delegatie naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat zegt voorzitter Tanja Ineke van de LHBT-organisatie tegen BNR.

"Ik heb Rutte niet horen zeggen dat er iets aangekaart wordt, dat daar gelegenheid voor is. Op dit moment zie ik dus geen aanleiding om te zeggen: 'Ik ga mee'. Ik blijf erbij: tussen deze zwaargewichten gaan we niet mee. Er kan toch niemand beter de homorechten aan roeren dan onze koning, koningin en premier. Prima, zou ik zeggen."

Wat voor Ineke voorop staat is dat de delegatie te zwaar is en zolang dat niet verandert, gaat wat haar betreft het COC niet mee. "Op verzoek van de Russische LHBT's hebben we bepleit om de delegatie niet te zwaar te laten zijn. Maar we hebben de zwaarste delegatie van de hele wereld. Daar zijn we het niet mee eens en daar blijven we het niet mee eens. Het meenemen van een LHBT-delegatie zou zomaar een doekje voor het bloeden kunnen zijn, en dat willen we niet."

"Ik vind dat een beetje speculeren. Ik heb Rutte ook niet horen zeggen dat de delegatie minder zwaar wordt. Onze favoriete delegatie is de minster van Sport en van Buitenlandse Zaken. Als we dat aanvullen met een regenboog-afvaardiging van LHBT-organisaties en sporters, dat zou onze ideale delegatie zijn."

Interessante suggestie
Premier Rutte zei eerder het een 'heel interessante suggestie' te vinden om iemand van het COC mee te nemen naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Officiële toezeggingen kon Rutte nog niet doen, zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer.

De PvdA gaf in het vragenuurtje aan welke drie voorwaarden de partij aan het sturen van een ruime delegatie wil verbinden, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. "Diederik Samsom heeft eerder al gezegd dat hij niet gelukkig was met een zware delegatie. In de marge moet Rutte met Poetin spreken over homorechten en Rutte of Schippers moet in gesprek met homo-activisten, vindt de PvdA. De derde suggestie is om mensen vanuit Nederland mee te nemen, bijvoorbeeld van het COC."

Nederland heeft geen deal met Rusland gesloten over de samenstelling van de Nederlandse delegatie die naar de Olympische Winterspelen in Sotsji gaat. Er is geen relatie tussen die zware afvaardiging en de vrijlating van Greenpeace-activisten die in Rusland vastzaten, zei premier Mark Rutte dinsdag in het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Behalve hijzelf gaan ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Edith Schippers van Sport naar Sotsji.

Niet zomaar ruimte
Op de suggestie om iemand van een belangenvereniging als het COC mee te nemen kon Rutte geen concrete toezegging doen, meldt Verbeek, omdat er 'technisch gesproken niet zomaar ruimte is' om extra mensen mee te nemen. "Ik weet niet of er ruimte is in de officiële delegatie, maar als die er is, vind ik het een hele interessante suggestie." PvdA-woordvoerder Michiel Servaes vindt dat in ieder geval gesprekken moeten worden gevoerd om te kijken op welke manier iemand mee kan.

Hoe een eventuele vertegenwoordiger van het COC logistiek vorm moet krijgen, weet ook Rutte derhalve nog niet. "De suggestie is net gedaan. Het aantal plekken is beperkt, dus ik kan niet hard toezeggen dat het lukt, de logistiek moeten we uitzoeken bij het IOC. In Londen had je een vak voor mensen van het IOC, een vak met staatshoofden en andere regeringsleiders en een vak met andere mensen. Ik ga niet over de organisatie en ik wil mensen geen hoop geven en dingen toezeggen die ik niet waar kan maken."

NRC Handelsblad meldde maandag dat de detentie van Greenpeace-activisten in Rusland voor het kabinet een rol heeft gespeeld bij de samenstelling van die delegatie. Maar Rutte zei dinsdag dat in het hele proces rond de vrijlating van de milieuactivisten de Winterspelen niet ter sprake zijn gekomen, ook niet door een ambtenaar of bewindspersoon.

Spreken
Op verzoek van PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zal Rutte ter plaatse ook spreken met lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen en hun rechten in Rusland. Of dat achter gesloten deuren zal plaatsvinden of in het openbaar, kon hij nog niet zeggen.

Na het kabinetsbesluit van afgelopen vrijdag kwam er veel kritiek op de zwaarte van de delegatie, van oppositiepartijen in de Tweede Kamer, maar ook van VVD-prominent Neelie Kroes en van PvdA-leider Diederik Samsom. Rutte had de commotie wel verwacht en vindt het geen probleem dat hij en Samsom hierover van mening verschillen.

Asscher: dilemma
Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei dinsdag dat hij de kritiek begrijpt en snapt dat mensen er moeite mee hebben. Hij gaf toe dat het kabinetsbesluit een dilemma was. Rutte zei eerder dat hij geen seconde had getwijfeld aan het besluit.

Rutte herhaalde dinsdag dat het kabinet niets ziet in een boycot van de Winterspelen, maar denkt dat het beter is de dialoog aan te gaan. Hij zei dat Nederland het mensenrechtenbeleid in Rusland in de afgelopen jaren uitvoerig aan de orde heeft gesteld en daarmee zal doorgaan.

Gerelateerde artikelen