Sotsji 201412 feb '14 14:59

'Met goede advocaat kan ook Smeekens goud krijgen'

Auteur: BNR Webredactie

Als schaatser Jan Smeekens een goede advocaat in de arm zou nemen, zou hij in theorie best alsnog goud kunnen krijgen voor de 500 meter in Sotsji. Dat zegt Marnix Koolhaas, schaatshistoricus en redacteur van Andere Tijden Sport.

Schaatser Jan Smeekens dacht maandag goud gewonnen te hebben op de 500 meter, maar na een tijdscorrectie van 12 duizendste seconde bleek Michel Mulder de winnaar.

“Ze hebben uiteindelijk in de eindrangschikking duizendsten seconden gebruikt. Als je in het reglement kijkt, mag dat alleen bij wedstrijden over één afstand. ‘Single distances’ staat er in het reglement. De 500 meter is geen ‘single distance’, want is een combinatie van twee keer een 500 meter. Dan mogen er geen duizendsten in het spel zijn”, zegt Koolhaas.

Bovendien, zegt hij: zo nauwkeurig is de tijdsmeting met transponders en fotofinish-apparatuur helemaal niet. “Beide systemen hebben een marge van onnauwkeurigheid. Als jij kunt aantonen dat die marge van onnauwkeurigheid zo veel groter is dan het uiteindelijke verschil in de rangschikking op het scorebord, is er sprake van een onnauwkeurigheid waardoor jou of het goud, of het zilver door de neus geboord kan zijn.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen