Sotsji 201425 feb '14 16:20

Na olympische lauwerkrans nu ook Koninklijke ridderorde

Auteur: BNR Webredactie

In Den Haag zijn zojuist alle olympische sporters met een medaille ook nog eens tot ridder geslagen. Dat gebeurde, heel toepasselijk, in de Ridderzaal. Opvallend was dat ook twee coaches een koninklijke onderscheiding kregen opgespeld.

Image

"Onwijs leuk dat we zo'n blijk van waardering hebben gekregen", vertelt Jac Orie aan verslaggever Harmen van der Veen. "Ontzettend mooi."

Oranje van Oranje-Nassau
Net als zijn collega Orie werd ook schaatscoach Gerard Kemkers onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De twee trainers stonden aan de basis van de vele Nederlandse schaatssuccessen bij de Olympische Spelen in Sotsji.

De Nederlandse schaatsers die de afgelopen weken goud wonnen werden eerder op de middag door minister Edith Schippers onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het ging bij de vrouwen om Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Lotte van Beek.

Ireen Wüst hoorde ook in het rijtje, maar werd eerder al koninklijk onderscheiden. Zij kreeg derhalve van de minister een beeldje, getiteld Chapeau.

Beeldje voor Kramer
De mannen van goud kregen dezelfde onderscheiding. Daarbij ging het om Jan Blokhuijsen, Koen Verweij, Michel Mulder, Stefan Groothuis en Jorrit Bergsma. Sven Kramer is evenals Wüst al in het bezit van een koninklijke onderscheiding en kreeg derhalve ook een beeldje.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen