Tour de France 20154 dec '15 16:58

'Publicatie van Froome onderdeel van een PR-rookgordijn'

Auteur: Sam de Voogt

Het artikel over wielrenner Chris Froome dat vandaag in Esquire verscheen, en waarin zijn winst in de Tour de France van dit jaar wordt verklaard door gewichtsverlies, is slechts onderdeel van een PR-rookgordijn. Dat zegt wielerjournalist Thijs Zonneveld.

Chris Froome in de gele trui. Foto ANP
Chris Froome in de gele trui. Foto ANP

In het artikel is te lezen dat Froome tijdens de Tour 67 kilo woog. Dat is ruim 8 kilo minder dan zijn gewicht in de eerste Tour die Froome reed in 2008. Tegelijkertijd bleef de Britse kopman van Sky hetzelfde vermogen trappen, wat zou verklaren waarom hij zoveel sneller bergop fietst. Maar Zonneveld krijgt er een onbehaaglijk gevoel bij: "Dit zou verhelderend zijn geweest als Froome de waardes direct had vrijgegeven nadat hij het beloofde, 2,5 jaar geleden. Nu doet hij alsof hij transparant is, maar het is selectieve transparantie."

Elke keer een rookgordijn
Er zijn nul serieuze bewijzen dat Froome doping heeft gebruikt, en toch komt hij met dit soort waardes naar buiten. Allemaal onderdeel van de tactiek van de Brit en zijn team Sky, zegt Zonnveld. "Het cynische van het wielrennen is dat dankzij het rotte verleden de winnaars van deze tijd per definitie verdacht zijn. Dan kan je maar een ding doen: accepteren en zo open mogelijk zijn. Maar dat doen Sky en Froome niet, ze hangen elke keer een rookgordijn op."

Dat de wielrenner voor Esquire kiest om zijn waarden te publiceren, en niet een gerenommeerd wielerblad, heeft ook met die PR-strategie te maken. Zonneveld: "Het is een leuk blad dat gericht is op het grote publiek. Maar inhoudelijk hebben deze gegevens geen waarde. Froome kan hard wisten, maar dat wisten we al. Hoe hij hard kan fietsen, dat is de vraag."

Goed, maar niet populair
Froome reed tot 2011 als anonieme knecht rond in het peloton. In dat jaar werd hij tweede in de Ronde van Spanje. Sindsdien behoort hij tot de beste ronderenners ter wereld, en won hij onder andere al twee keer de Tour de France. Maar populair is Froome niet. Tijdens de laatste Tour kreeg hij urine over zich heengegooid door Franse toeschouwers die denken dat hij fraudeert.

Het artikel in Esquire zal hem wat dat betreft geen goed doen, denkt Zonneveld. "Het helpt niet voor zijn geloofwaardigheid dat dit een PR-gordijn is in plaats van echte transparantie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen