Tour de France 201422 jul '14 11:04Aangepast op 22 jul '14 17:23

Etappe 16 | Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon

Auteur: BNR Webredactie

De 16e etappe van de Tour de France van 2014 voert de renners in een etappe van 237,5 kilometer van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon. Liefst vijf cols moet het peloton trotseren, om uiteindelijk na een lange afdaling te finishen in het nog geen drieduizend zielen tellende Bagnères-de-Luchon.

Foto: Fred Kools
Foto: Fred Kools

17:08 | Rogers pakt de overwinning in Bagnères-de-Luchon, Voeckler tweede.

17:05 | Rogers in laatste twee kilomter. Hij lijkt het te gaan redden en is op weg naar zijn derde etappeoverwinning in een grote etappekoers dit jaar. Laatste kilometer.

17:03 | Gautier laat zich in de luren leggen door Rogers. Gautier daarachter, maar met Serpa, Voeckler en Kyryienka op zijn hielen.

16:55 | Pinot als eerste van de achtervolgers boven, voor Nibali. Valverde en Péraud op 50 meter. Mollema boven op 11.10 van Serpa en op 2.20 van Pinot. Ergens voor Mollema rijdt ook nog Ten Dam. Gautier en Kirjienka slagen erin om in de afdaling weer bij  de koplopers te komen, zodat op dit moment vijf renners nog kans maken op de overwinning in Bagnères-de-Luchon.

16:45 | Pinot demarreert uit de groep-Nibali, zo'n tien minuten achter de koplopers. Valverde, Péraud en Nibali kunnen mee. Op kop nog Rogers, Serpa en Voeckler. Gautier en Kyryienka bereiken de top van de Port de Balès op 21 seconden van de drie eerste.

16:40 | De kopgroep van zeven renners heeft nog vijf kilometer voor de boeg tot de top van de Port de Balès. Gautier versnelt en krijgt Rogers, Serpa en Voeckler mee.

16:29 | Rogers voert het tempo op en alleen Voeckler, Serpa, Izagirre en Gautier kunnen het tempo nog volgen.

16:25 | De voorsprong loopt terug tot ongeveer elf minuten. Ruim voldoende dus, lijkt het, voor de kopgroep, waar Slagter inmiddels weer aansluiting heeft gevonden.

16:18 | Met nog dertig kilometer voor de boeg heeft een kopgroep van twaalf man de leiding op de beklimming van de Port de Balès. Tom Jelte Slagter moet lossen. Voecker was als eerste boven op de vorige col, de Col des Ares. Daar bedroeg de voorsprong op het peloton 12 minuten en die voorsprong is nog nauwelijks gekrompen.

Het is zeker niet de eerste keer dat deze rit in het Tourschema is opgenomen, al was Carcassonne slechts één keer eerder de startplaats. Twee beklimmingen van de vierde categorie, één van de derde en één van de tweede krijgen de renners voor hun kiezen voordat het pièce de resistence, de Port de Balès van de buitencategorie, ze opwacht.

Maar eerst maar eens ongeschonden de Col de Portet-d’Aspet (1.069 meter) en de Col des Ares (797 meter), de De Col des Ares (797 meter) over. De Col Portet-d’Aspet is vooral bekend door de dodelijke val van Fabio Casartelli in de Tour van 1995. Pas in 2007 durfde de Tourorganisatie het pas weer aan de beklimming op te nemen in het Tourschema.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen