WK 201412 jun '14 16:38Aangepast op 13 jun '14 01:16

KNVB-directeur Van Oostveen: 'Platini is droomkandidaat voor FIFA'

Auteur: Thijs Baas

Michel Platini is de gedroomde opvolger van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat zegt Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal KNVB, in BNR Brasil met Humberto Tan.

"Platini heeft zich bewezen als oud-topspeler en dat is een pre. Platini is onze droomkandidaat en het zou fantastisch zijn als ook andere continenten dat zien", zegt de KNVB-voorman vanuit Salvador. "Er is in 2011 een nadrukkelijke afspraak gemaakt waarbij hij zelf heeft gezegd: 'ik stop'. Als je daarop terugkomt mag je daar ten minste iets over zeggen. Van Praag heeft dat op een uiterst correcte en beleefde wijze gedaan. Dan is het jammer dat er emotionele componenten worden gehaald bij een wat ons betreft rationele discussie."

Om Blatter, die zich inmiddels beschikbaar heeft gesteld voor een volgende periode, van zijn troon te stoten, moeten niet alleen de 54 Europese FIFA-leden, maar ook leden van andere continenten zich achter Platini scharen. En dat wordt volgens Van Oostveen nog een heel karwei. Maar het is volgens Van Oostveen wel bittere noodzaak dat Blatter niet nóg een periode aanblijft. "De FIFA heeft een imagoprobleem, dat moet verbeteren en dat moet veranderen."

Vooroverleg voor vooroverleg
De opmerkingen van Van Oostveen volgen op het statement van KNVB-voorzitter Michael van Praag, die dinsdag aan de vooravond van een FIFA-congres afstand nam van de nieuwe kandidatuur van Blatter. Ook Platini zelf heeft inmiddels zijn steun aan Blatter ingetrokken. En daar blijft het volgens Van Oostveen niet bij. Zeker ook dankzij het 'vooroverleg voor het vooroverleg' van de 'kundige en slimme' bestuurder Van Praag. "Hij heeft ongetwijl in de voorfase gesproken met diverse mensen voordat hij zo'n manoueuvre maakt."

Gerelateerde artikelen