WK 201410 jun '14 15:29Aangepast op 10 jun '14 22:33

In de spotlights: Twaalf kolkende arena's in één uitgestrekt, voetbalgek land

Auteur: Thijs Baas

Estadio Beira-Rio in Porto Alegre, waar Oranje zijn tweede wedstrijd speelt op het komende WK, heeft een capaciteit van exact 42.991 toeschouwers en is ooit verrezen aan de oevers van de Guaiba-rivier. En de architectuur van Arena Amazonia in Manaus is geïnspireerd door het Tropisch Regenwoud.

En dan zijn er nog tien speelsteden - met evenzoveel stadions - die de komende weken meerdere WK-wedstrijden huisvesten. Welke wedstrijden worden er gespeeld? Is het een nieuw stadion of staat het er al sinds de jaren '80? Wordt het ook voor andere sporten gebruikt? Hoeveel mensen kunnen erin? Vrijwel alle mogelijke vragen die je kunt bedenken als het gaat om de twaalf WK-stadions geeft bijgevoegde digitale kaart.

In één oogopslag zie je de spreiding van de arena's over het meest uitgestrekte land van Zuid-Amerika. Vlakbij zee of middenin de Amazone, bijna geheel overdekt of vrijwel open: in alle types is voorzien. Het Braziliaanse voetbal is (bijna) altijd al oogstrelend geweest, bij de twaalf wedstrijdlocaties zullen veel voetbalfans en architectuurliefhebbers ook hun vingers aflikken...

Kijk onderaan de pagina voor een grotere weergave. Hieronder het overzicht van de wedstrijden en de speelsteden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen