WK 201425 jun '14 13:58

Olympisch profiteren van het voorwerk van Oranje

Auteur: Thijs Baas

De ontwikkeling van de sportfaciliteiten rond Rio is op zijn minst zorgwekkend. Maar de infrastructuur is volgens technisch directeur Maurits Hendriks van NOC-NSF op tijd gereed om de Olympische Spelen van 2016 tot een duurzaam succes te maken. "Ze laten echt betere infrastructuur achter voor de mensen. Dit wordt een betere stad."

Al is de baai waar gezeild en gesurft gaat worden op dit moment nog heel smerig. Daardoor is rechtstreeks de gezondheid van de sporters in het geding. NOC-NSF onderhoudt niet voor niks nauw contact met het RIVM, zegt Hendriks. "Het zijn wezenlijke thema's en Rio is daar als gemeente enorm open en transparant over. Ze laten maandelijks de testresultaten van het water zien en wij laten testen of de resultaten binnen de parameters liggen."

Grote boosdoener is de prominente aanwezigheid van bijna duizend favela's. Wereldjes op zich, totdat het hard gaat regenen. "Dat kun je je bijna niet voorstellen. Zodra je een regenbui hebt, komt de hele ellende weer binnen in de baai die je net hebt schoongemaakt. Het gaat jaren duren voordat die allemaal op een rioleringssysteem zijn aangesloten. Daar wordt hard aan gewerkt, maar ze zeggen hier ook eerlijk dat dat niet allemaal klaar is voor de Olympische Spelen van 2016."

Oranje als voorbeeld
Voor Hendriks zijn de voorzieningen rond Oranje in Brazilië een inspirerend voorbeeld voor Team Holland bij de Olympische Spelen, over twee jaar in hetzelfde land. Het contactennet dat de KNVB nu al heeft opgebouwd rond accommodaties en hotels scheelt een hoop dubbel werk. "Daar profiteren we nu al van. We zijn hier vier jaar geleden al naartoe geweest. Hebben een eigen huis voor onze zeilers en afspraken met een ziekenhuis en een eigen advocaat." 

Want hoe je het ook wendt of keert, en hoe relaxed de Brazilianen ook zijn: je hebt te maken met een enorm juridische samenleving. "Voordat je het weet wordt je hier voor het gerecht gesleept. Met het oog op Rio '16 is het dan ook van levensbelang om een relatie op te bouwen met de mensen. "We zijn hier vroeger naartoe gegaan dan ooit. Je kunt niet op zijn Hollands zeggen: 'Dat en dat hebben we afgesproken, hoezo is dat nog niet gebeurd?'. Ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt."

Ambassadeur
Het veronderstelde schisma tussen olympische sporten is er om doorgeprikt te worden. En daarvoor is Van Gaal een uitstekende ambassadeur. En dat werkt twee kanten op, meent Hendriks. "Ik had Louis in Londen uitgenodigd om te laten zien hoe wíj de Team NL-set up hadden. Daar zat een aantal aspecten aan waar hij ook even over wilde nadenken. Maar de set-up van het voetbalelftal hier, daar was ik echt van onder de indruk: precies de goede toon: alles is er, maar niet over de top. Er zijn heel veel zaken waar we met andere sporten zeker iets van opsteken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen