WK 201427 jun '14 11:35Aangepast op 27 jun '14 15:24

WK-serie David Endt | Martelaar, robotvoetbal en het wonder van Recife

Auteur: BNR Webredactie

Schrijver en columnist David Endt neemt iedere werkdag op geheel eigen wijze zijn WK-nieuws door. Vandaag over de straf van Luis Suarez, die met een schorsing van negen interlands en vier maanden clubvoetbal gedesillusioneerd het toernooi heeft verlaten.

Het is net of het voetbal gisteren even een knieval maakte voor hét nieuws over de Liverpool-aanvaller, zegt Endt. "De kwaliteit van de wedstrijden was gisteren namelijk vrij matig." Hoewel de straf van de Uruguayaanse spits verwacht was, kwam deze in eigen land aan als een mokerslag. "Het is merkwaardig hoe hij daar van agressor tot martelaar wordt gemaakt. Maar het vreemdst is dat de president van het land - een vooruitstrevende man die homo- en abortusrechten doorvoerde en marihuana legaliseerde - ook achter Suarez staat. Daarmee voer je het collectieve ongenoegen."

Dat Duitsland en Amerika het gisteren niet op een akkoordje gooiden door gelijk te spelen noemt Endt 'het wonder van Recife'. "Maar op een gegeven moment zag je dat er een soort non-agressie-pact tussen de twee landen werd gesloten, toen ze doorhadden dat ze ook bij een stand van 1-0 voor Duitsland beiden door waren."

Dat Algerije met een gelijkspel (1-1) Rusland uit het toernooi stootte vindt Endt geen groot gemis. "Rusland heeft helemaal niets gebracht. Vroeger hadden ze het stigma van robotvoetbal: voorspelbaar en krachtig. Ik had gehoopt met dat met de flamboyante Capello aan het hoofd zou veranderen, maar het bleef machinaal, fantasieloos voetbal."

Maandag keert Endt terug bij BNR en hij verwacht dat Nederland, dat het zondag opneemt tegen Mexico, dan nog in het toernooi zit. "Ik denk dat Oranje net zo tegen Mexico zal spelen als tegen Chili. Ze zullen hun eigen tempovoetbal geen geweld aandoen, vooral omdat ze niet zoveel anders kunnen. Oranje zal weer toeslaan via de twee meedogenloze wapens Robben en Van Persie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen