WK 201424 jun '14 09:35

WK-serie David Endt | Poldercatenaccio

Auteur: Pieter van den Akker

Schrijver en columnist David Endt neemt iedere werkdag op geheel eigen wijze zijn WK-nieuws door. Vandaag over het reactievoetbal van Nederland, het lange wachten op het duel met Mexico en de honger van spits Suarez van Uruguay.

Poldercatenaccio. Dat is het nieuwe woord voor het spel van Oranje, vindt David Endt. "Ik kwam er een beetje op omdat ik zag hoe Van Gaal op een fascinerende wijze het beste uit z'n team haalt. Hij werkt een beetje als de dijkgraaf die zorgt dat de dijken van de polders in stand blijven, dat het waterpeil op goede hoogte is. Dat maakt het een tegenstander heel erg moeilijk."

Dan: "Het is wel grappig hoe Van Gaal de geesten van het Nederlandse voetbal scheidt. De mensen op het Museumplein staan allemaal te juichen voor de winst. En de puristen slaan zich voor hun kop en zeggen dat het spel ver weg is van het totaalvoetbal dat we voorstaan."

Je speelt een WK toch om te winnen, niet waar? Endt: "Ja, dat is het realisme dat ook heel belangrijk is in de topsport. Ik denk dat Van Gaal heel goed heeft gezien waar zijn kracht ligt en waar zijn zwakte. Hij geeft ruimte aan zijn talenten door letterlijk ruimte te creëren voorin. En hij beschermt het minst degelijke deel van het Nederlands Elftal door de verdediging te beschermen. Dat zijn over het algemeen jonge, onervaren spelers. Dus het is ook heel knap."

Eeuwigheid wachten
Dat Oranje nu liefst zes dagen moet wachten op de volgende wedstrijd is wel erg lang, beaamt hij. "Dat wordt een eeuwigheid. Je zit in een proces van een groep mensen: een man of 45 die tot elkaar veroordeeld is. Dat doen ze goed mogelijk. Maar de verveling slaat op een gegeven moment meedogenloos toe. Als je dan zes dagen vooruit moet kijken, is dat al weer heel wat anders dan vier. Aan de ene kant is het heel gunstig dat je je goed kan voorbereiden, fysiek. Maar mentaal is het wel een lange rit."

 

Omdat Kameroen het allemaal liet gebeuren, lagen de 'Goddelijke Kanaries' van Brazilië gisteravond op een matras, zegt Endt. Hij wil er maar mee zeggen dat het verweer van de Afrikanen weinig voorstelde. "Het ging precies zoals een aanstaande wereldkampioen het zou willen: een beetje vorm kweken. Maar er zaten genoeg zwakke punten in, vind ik, in het Braziliaanse elftal. We hebben het al een paar keer eerder geconstateerd, maar ze zijn heel erg afhankelijk van Neymar. Het is de vraag of ze in de achtste finale een stap verder kunnen komen."

Extra spits bij Italië
Endt kijkt met genoegen uit naar het beslissende duel tussen Uruguay en Italië vanavond. "Het belooft een bloedstollende affaire te worden. Twee traditionele voetballanden die op het scherpst van de snede moeten gaan strijden. Italië is behoorlijk in de war geraakt door de nederlaag tegen Costa Rica. Er is een beetje paniek uitgebroken in het kamp van bondscoach Prandelli. Hij verandert de tactiek toch maar een beetje, hangt de model van Juventus aan en zet een nieuwe spits naast Balotelli: Immobile. Die komt ernaast om deze fatale slag te gaan strijden."

Bij de Uruguayanen is Suarez hongeriger dan ooit. "Ik denk dat Italië een heel zware tegenstander krijgt: niet alleen in Uruguay, maar zeker in Suarez."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen