WK 201410 jun '14 11:14

Hoge 'WK-boetes' dreigen voor gokbedrijven

Auteur: Pieter van den Akker

De Kansspelautoriteit heeft enkele grote wedkantoren en gokbedrijven aangeschreven om ervoor te zorgen dat zij stoppen met het maken van reclame voor gokmogelijkheden rondom het WK in Brazilië.

Wat doen deze bedrijven precies dat verboden is?
Martijn van de Koolwijk, persvoorlichter van de Kansspelautoriteit: "Ze maken online reclame, gericht op de Nederlandse consument teneinde die consument te lokken naar hun gokwebsites alwaar gegokt kan worden op het WK voetbal.'

Waarom is het eigenlijk niet toegestaan voor deze bedrijven om reclame te maken voor de Nederlandse markt?
"De wet in Nederland is nu nog heel simpel. Het is überhaupt verboden een gokspel aan te bieden dat is gericht op de Nederlandse consument. En ook het bevorderen, zoals het juridisch heet en waar reclame maken onder valt, is simpelweg nog verboden. Als we het ministerie van Veiligheid en Justitie moeten geloven, wordt de nieuwe wet nog voor het zomerreces bij de Tweede Kamer ingediend. Het streven is altijd geweest per 1 januari aanstaande de markt gereguleerd te hebben."

Voorlopig riskeren bedrijven nog boetes. Aan welke bedragen moeten we dan denken?
"De Kansspelautoriteit kan een boete opleggen variërend van 0 tot 10 procent van de omzet. De omzet kan natuurlijk vrij groot worden. Als je weet dat de totale omzet van gokken op het WK zo'n 35 miljoen euro is en zeg dat het bedrijf daar 2 miljoen van pakt - nou, dan kan de boete zo'n twee ton worden."

Wat kunt u doen aan buitenlandse bedrijven of wedkantoren die hier actief zijn? Zijn zij aan te pakken?
"Ze zijn aan te pakken. We hebben het al over de boetes gehad en we kunnen bijvoorbeeld ook proberen om de websites op zwart te zetten of proberen het betaalverkeer richting die illegale websites stop te zetten."

Je zou dus wel gek zijn om de overbruggingsperiode niet even af te wachten?
"Er ligt een motie vanuit de Tweede Kamer die zegt dat bedrijven riskeren geen vergunning te krijgen als ze zich niet aan de huidige regelgeving houden. Dat is misschien nog wel een zwaarder zwaard van Damocles wat boven het hoofd hangt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen